Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akkadština 1 (KBS / AK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / AK1 - Akkadština 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Jazyková situace v Mezopotámii; vztah akkadštiny a sumerštiny; hlavní rysy gramatické struktury akkadštiny, její místo v rámci semitské jazykové rodiny; periodisace vývoje akkadštiny; základní informační zdroje pro studium akkadštiny2) Hlavní skupiny písemných pramenů v akkadštině (nápisy, hospodářské a administrativní texty, právní texty, korespondence, odborné texty, mýty, eposy)3) Úvod do klínového písma; typy grafémů (logogramy a sylabogramy); monumentální a kursivní písmo4) Úvod do akkadského hláskosloví; vokály a konsonanty; přehled hláskových změn; možnosti rekonstrukce akkadské fonologie5) Přehled slovních druhů v akkadštině; kořen a kmen; základní principy akkadské morfologie6) Substantiva a jejich flexe; gramatická kategorie rodu7) Substantiva a jejich flexe; gramatická kategorie čísla8) Substantiva a jejich flexe; gramatická kategorie pádu9) Status rectus a status constructus; jejich tvoření a použití10) Adjektiva a jejich flexe; gramatická kategorie rodu11) Adjektiva a jejich flexe; gramatická kategorie čísla12) Adjektiva a jejich flexe; gramatická kategorie pádu13) Vztah substantiv a adjektiv

Získané způsobilosti

Student zná a používá dostupné informační zdroje pro studium akkadštiny. Ovládá základní zkratky a terminologii používanou v odborné literatuře. Přečte a přeloží slova a krátké věty v akkadském jazyce. Zná pravidla pro zápis a použití klínového písma. Používá základní sadu znaků monumentálního písma. Orientuje se ve flexi substantiv a adjektiv.

Literatura

Nováková, Nea; Pecha, Lukáš; Rahman, Furat. Základy starobabylonštiny. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-997-9.Black, Jeremy; George, Andrew; Postgate, Nicholas. A Concise Dictionary of Akkadian. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2000. ISBN 978-3-447-04264-2.Huehnergard, John. A Grammar of Akkadian (Harvard Semitic Studies, 45). Winona Lake, Indiana: Eisenbrauns, 2011. ISBN 978-1-57506-941-8.Zemánek, Petr ? Vavroušek, Petr ? Čech, Pavel ? Bičovský, Jan ? Rychtařík, Marek. Jazyky starého Orientu. Praha: Universita Karlova, 2010. ISBN 978-80-7308-312-0. -. The Assyrian Dictionary. Chicago: The Oriental Institute, 1956. ISBN 0-918986-05-2.

Požadavky

Předmět bude zakončen zápočtem ve formě písemného testu.

Garant

PhDr. Lukáš Pecha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lukáš Pecha, Ph.D.