Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antisemitismus v dějinách (KBS / ANTI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / ANTI - Antisemitismus v dějinách, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci výkladu projdeme dějinami společností, kde se anti-judaismus/antisemitismus/antisionismus zrodil a vyvíjel: raně-křesťanské společnosti i období vrcholného středověku (počátky anti-judaismu v křesťanské teologii a základní protižidovské "mýty", anti-judaismus v hospodářství a vznik lichvy), raně-novodobé společnosti od konce středověku do konce 18. století (první "politické" formy a projevy anti-judaismu), národnostní společnosti 19. a první poloviny 20. století (asimilace, nacionalismus a sekulární antisemitismus) s přihlédnutím na některé specifické projevy v Německu, ve Francii, ve střední a východní Evropě, hitlerovská "Třetí říše" (vlivy klasického anti-judaismu na "konečné řešení" a fenomén holocaustu), SSSR a satelitní země (zrod "komunistického" antisionismu), soudobé společnosti v Evropě a na Blízkém Východě a problém Izraele.1. Definice anti-judaismu/antisemitismu, obecné podmínky jejich rozvoje a obecné projevy.2. Počátky anti-judaismu v raně-křesťanských společnostech a jeho rozvoj v období vrcholného středověku.3. Křesťanská teologie a základní "mýty" proti Židům.4. Středověký anti-judaismus v hospodářství a vznik lichvy.5. Formy a projevy anti-judaismu od vrcholného středověku do konce 18. století.6. Asimilace, nacionalismus a sekulární antisemitismus.7. Moderní antisemitismus v Německu.8. Moderní antisemitismus ve Francii.9. Moderní antisemitismus ve střední a východní Evropě.10. "Konečné řešení" a fenomén Holocaustu.11. Od antisemitismu k anti-sionismu I: Židé v politice SSSR a satelitních zemí.12. Od antisemitismu k anti-sionismu II.: Izrael v politice arabských zemí a Západní Evropy.

Získané způsobilosti

Studenti definují a vzájemně rozliší pojmy antisemitismus, antijudaismus a antisionismus. Popíší vznik pojmu "antisemitismus" a srovnají způsob, jakým byl používán v 19. století a jakým je používán nyní. Charakterizují symboliku středověkých křesťanských protižidovských pověr, rozliší nejčastěji používané motivy a diskutují možné zdroje těchto pověr. Zhodnotí význam antijudaismu v rámci křesťanské věrouky pro vývoj rasového antisemitismu 19. století a diskutují možnou souvislost těchto jevů. Analyzují pozici antisemitismu v ideologiích evropského nacionalismu a identifikují ideové zdroje sekulárního antisemitismu. Vysvětlí průběh nejznámějších antisemitských incidentů konce 19. a začátku 20. století a zhodnotí jejich dopad na pozdější vývoj. Analyzují moderní antisemitské incidenty a diskutují možné pozadí a motivy. Reflektují události holocaustu a zasadí je do celkového dějinného kontextu. Analyzují ideologii, symboliku a myšlenková východiska německého nacionálního socialismu. Konfrontují holocaust a antisemitismus s přikázáními křesťanské etiky. Diskutují soudobý antisionismus a jeho vztah k antisemitismu. Reflektují používání antisionismu a antisemitismu, jakožto propagandistické zbraně v blízkovýchodním konfliktu.

Literatura

Johnson, Paul. Dějiny židovského národa. Řevnice : Rozmluvy, 1996. ISBN 80-85336-31-6.Tydlitátová, Věra. Kolokvium o soudobém antisemitismu. Ústí nad Labem : Vlasta Králová, 2007. ISBN 978-80-87025-14-7.Lipstadt, Deborah E. Popírání holocaustu : sílící útok na pravdu a paměť. Praha ; Paseka, 2006. ISBN 80-7185-652-5.Arendt, Hannah. Původ totalitarismu I-III. Praha : Oikoymenh, 1996. ISBN 80-86005-13-5.MAYER, Hans. Allemand set Juifs: la révocation. Des Lumieres a nos jours. Paříž, Press Universitaire de France, 1999. KATZ, Jacob. Exclusion et Tolerance. Chrétiens et juifs du Moyen Age a l´ere des Lumieres. Paříž, Lieu Commun, 1987. POJAR, Miloš a kol. Hilsnerova aféra a česká společnost. Praha, Židovské muzeum, 1999. KATZ, Jacob. Hors du Ghetto. L´émancipation des juifs en Europe. Paříž, Hachette, 1984. SIMONNOT, Philippe. Juifs et Allemands. Pré-histoire d´un genocide. Paříž, Press Universitaire de France, 1999. WINOCK, Michel a kol. L´Affaire Dreyfus. Paříž, Seuil, 1998. Kolektiv autorů. Le Juif errant. Un témoin du temps. Paříž, Musée d´Art et d´Histoire du judaisme, 2001. EPSTEIN, Simon. Les dreyfusards sous l´Occupation. Paříž, Albin Michel, 2001. TRAVERSO, Enzo. Les juifs et l´Allemagne de la symbiose judéo-allemande a la mémoire d´Auschwitz. Paříž, Découverte, 1992. ANDERSON, Georgie K. The Legend of the Wandering Jew. Brown University Press, 1991. COHEN, Jeremy a kol. Witness to Witchcraft. Jews and Judaism in Medieval Christian Thought. Wiesbaden, Harrassowitz Verlag, 1996. POLIAKOV, Léon. Histoire de l´antisémitisme, 1.-3. díl. Paříž, Calmann-Lévy, 1968. POLIAKOV, Léon. La Causalité diabolique. Essai sur l´origine des persécutions. Paříž, Calmann-Lévy, 1980. POLIAKOV, Léon. Le Mythe aryen. Essai sur les sources du racisme et des nationalismes. Paříž, Calmann-Lévy, 1971. SHATZMILLER, Joseph. Shylock revu et corrigé. Les juifs, les chrétiens et le pret d´argent dans la société médiévale. Paříž, Les Belles Lettres, 2000. ARENDT, Hannah. Sur l´antisémitisme. Paříž, Calmann-Lévy, 1973. TRACHTENBERG, Josua. The Devil and the Jews. The Medieval conception of the Jew and its relation to modern Antisemitism. Yale University Press, 1943. KATZ, Steven T. The Holocaust in Historical Context. Oxford University Press, 1994.

Požadavky

Příprava samostatného referátu (téma zadává vyučující) k semináři, četba alespoň dvou titulů z uvedené literatury, orientace v bibliografii, samostatná, ale fakty podložená úvaha (písemná či v rámci ústního pohovoru) k problematice antijudaismu/antisemitismu/antisionismu. Ústní zkouška.

Garant

Mgr. Zbyněk Tarant, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.