Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Arabský poloostrov (KBS / ARPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / ARPO - Arabský poloostrov, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět podává obraz o uspořádání a politickém vývoji na Arabském poloostrově a zaměřuje se na okolnosti, které vedly k nástupu monarchistických režimů v regionu.Současně budou probírány vztahy náboženství a mocenských struktur. V daných souvislostech bude probírána ekonomika a její vliv na rozvoj společností této oblasti a na dění v arabském regionu a na Blízkém východě obecně. Rovněž se předmět zabývá kulturními tradicemi obyvatel Arabského poloostrova a jejich kontakty s arabskými státy, ale i s ostatním světem.1. Přehled reálií Arabského poloostrova od První světové války po současnost.2. Demografie Arabského poloostrova3. Společnost Arabského poloostrova.4. Náboženství a jeho úloha v životě obyvatel oblasti.5. Ekonomika oblasti - zemědělství, průmysl.6. Politický život v oblasti.7. Státy Rady pro spolupráci Zálivu.

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří časovou osu nejdůležitějších historických událostí na Arabském poloostrově od První světové války po současnost. Objasní roli náboženských hnutí v dějinách Arabského poloostrova. Zhodnotí dopady ropného bohatství na život lidí v oblasti. Uvedou dějiny Arabského poloostrova do mezinárodně-politického kontextu a posoudí dopady velmocenského geostrategického soupeření na lokální poměry v oblasti.

Literatura

Bouček, Jaroslav. Saúdská Arábie. Praha : Libri, 2005. ISBN 80-7277-218-X.Armes, R. Third World Film Making and the West. Berkeley, 1987. Rizfan, J.. Al-Haj kABL Miat Sana. Al-Siraa al- Duali ala al-Jazira al-Arabia wa al-Alam al-Islami. Gerlingen, 1993. Malkmus, L. - Armes, R. Arab and African Filmmaking. New Jersey, 1991. Shafik, V. Arab Cinema: History and Cultural Identity. Cairo: American University Press, 1998. Netton, I.R. Arabia and the Gulf from traditional society to modern states. Totowa, 1986. Madawi, al R., Vitalis, R. History, Contemporary Society and Politics in Saudi Arabia. New York, 2004. Netton, I. R. Seak Knowledge, Thought and Travel in the House of Islam. Curzon Press, 1996. Chazaal, Hussein Ahmed al-Shaikh. Tarich al-Jazira al-Arabia. 2000. Sadoul, G. The Cinema in the Arab Countries. Beirut, 1966.

Požadavky

Kurz bude ukončen zkouškou na základě písemného přezkoušení studentů formou testu.

Garant

PhDr. Issam Ramadan

Vyučující

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.Mgr. Ivan Ramadan, Ph.D.