Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Blízký východ a Afrika (KBS / BVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / BVA - Blízký východ a Afrika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy přednášek:1) Starověk a středověkV první sérii přednášek bude diskutován vztah obou regionů ve starověku a středověku na základě studia primárních pramenů řecké, římské, arabské a perské provenience v českých překladech.2) SaharaPřinejmenším od roku 1000 do konce 16. století se Sahara stala pojítkem mezi Afrikou, Středomořím a Blízkým východem. V rámci této série přednášek si představíme základní rysy daného období a prvky vzájemné kulturní, myšlenkové a náboženské interakce.3) IslámJedním z výrazných společných jmenovatelů Blízkého východu a Afriky je islám. V rámci těchto přednášek si zanalyzujeme procesy afrikanizace islámu, či naopak pronikání afrických předislámských zvyků na Blízký východ a vytváření kosmopolitní a pluralitní islámské společnosti v obou regionech.4) Afrika a Blízký východ v sociálních vědáchV rámci této série přednášek bude zanalyzován prostor, jaký takzvaný Orient (jehož součástí je BV a Afrika) zabírá v západních společenských vědách v minulosti a současnosti, tzn. jakým způsoben se měnilo vnímání BV a Afriky v průběhu 20. století v kontextu pádu kolonialismu, studené války, aj.5) Současná Evropa a regiony blízkého sousedství (Afrika a BV)V poslední fázi kurzu se studenti seznámí s tím, jakým způsobem přistupuje k oběma regionům současná Evropa, včetně České republiky. Předmětem přednášek ale nebude ani tak politologický, jako spíše intelektuální a mediální exkurz do dané problematiky.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o historické, náboženské a kulturní interakci Afriky a Blízkého východu.

Literatura

Said, Edward W. Orientalism. 1st Vintage Books ed. New York : Vintage Books, 1979. ISBN 0-394-74067-X.Nugent, Paul. Africa since Independence. New York, 2004. Phillipson, D. W. An African civilization: Aksum and the Northern Horn: 1000BC-AD1300. Woodbridge: James Currey., 2013. Abir, Mordechai. Ethiopia and the Red Sea. Clapham, Graham. Changing Geography of the Middle East and Africa. New York: Routledge., 1992. Leichtman, Mara A. Shi i Cosmopolitanisms in Africa: Lebanese Migration and Religious Conversion in Senegal. Bloomington: Indiana University Press., 2015.

Požadavky

Aktivní účast na výuce.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.