Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Studená válka na BV a v Africe (KBS / CW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / CW - Studená válka na BV a v Africe, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Studená válka v obecném kontextuPrvní série přednášek seznámí studenty s obecným kontextem studené války, problematikou zástupných konfliktů, hlavních aktérů a pozice Blízkého východu a Afriky v rozpuku studené války.2) První horké krize studené válkyV rámci této série přednášek budou analyzovány první horké krize studené války v dané oblasti, např. Suezská krize, Alžírská válka, Konžská krize, aj.3) Afrika jako laboratoř studené válkyTato série přednášek bude věnována Africe jako ?laboratoři studené války', neboť celá řada konfliktů tohoto období se odehrávala právě v Africe a jednotlivé režimy byly tak či onak podporovány ze strany Sovětského svazu, nebo USA.4) Islám a studená válkaTato série přednášek přinese vhled do problematiky vzestupu islámu jako specifické odpovědi na lokální i globální události především v oblasti Blízkého východu (např. íránská revoluce, sovětský vpád do Afghánistánu, Qadhdháfího režim, aj.).5) Vliv rozpadu Sovětského svazu na Blízký východ a AfrikuRozpad Sovětského svazu a konec studené války přinesl vlnu rozsáhlých změn jak do Afriky, tak i na Blízký východ, které se projevovaly jak v rovině politické, tak kulturní, sociální a ekonomické. Tyto aspekty budou námětem posledních přednášek.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o průběhu, významných událostech a logice studené války v Africe a na Blízkém východě.

Literatura

McInnes, Colin; Rolls, Mark G. Post-Cold War security issues in the Asia-Pacific region. Ilford : Frank Cass, 1994. ISBN 0-7146-4574-5.Dvořáček, J., Piknerová, L., Záhořík, J. A History of Czechoslovak Involvement in Africa: From Colonial Through the Soviet Eras. Nugent, Paul. Africa since Independence. New York, 2004. Ashton, Nigel. The Cold War in the Middle East. Stevens, Christopher. The Soviet Union and Black Africa.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, prezentace referátu.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.