Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Severní Afriky (KBS / DSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / DSA - Dějiny Severní Afriky, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny severní Afriky ve středověku 12. Dějiny severní Afriky ve středověku 23. Dějiny severní Afriky ve středověku 34. Dějiny severní Afriky v osmanském období5. Období evropské kolonizace6. Moderní Maroko7. Moderní Alžírsko8. Moderní Tunisko9. Moderní Libye10. Moderní Egypt11. Islám v severní Africe 112. Islám v severní Africe 213. Diskuze

Získané způsobilosti

Studenti se budou solidně orientovat v dějinách severní Afriky od 7. století do současnosti. Identifikují hlavní dějinné mezníky a transformační procesy. Dokáží zhodnotit roli islámu v severoafrických společnostech minulých i současných. Analyzují moderní ideologie a jejich role v politických systémech v různých obdobích. Jsou schopni komparace politických, náboženských, kulturních a společenských aspektů.

Literatura

Clancy-Smith, Julia Ann. North Africa, Islam and the Mediterranean world : from the Almoravids to the Algerian war. London : Frank Cass, 2001. ISBN 0-7146-8184-9.Zoubir, Yahia (ed.). North Africa in transition: state, society and economic transformation in the 1990. Florida, 1999. Vandewalle, Dirk. A History of Modern Libya. Cambridge, 2012. Perkins, Kenneth. A History of Modern Tunisia. Cambridge, 2004. Abun-Nasr, Jamil. A history of the Maghrib in the Islamic period. Cambridge, 1987. Ageron, Charles-Robert. Modern Algeria. A History from 1830 to the Present. London, 1991. Pennell, C.R. Morocco since 1830. A History. London, 2000. Daly, Martin. The Cambridge history of Egypt. Vol. 2. Modern Egypt from 1517 to the end of the twentieth century.

Požadavky

Student bude samostatně pracovat s odbornou literaturou, aktivně se účastnit výuky formou diskuzí a analýzou odborných textů. Student vypracuje seminární práci na zvolené téma a připraví si ústní prezentaci referátu na seminář.

Garant

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.