Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Egypt (KBS / EG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / EG - Egypt, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Egypt za vlády Muhammada Alího a jeho následovníku v 19. stol.2. Egypt před 1. sv. válkou a během ní.3. Meziválečné období: vnitřní politická situace, vytvoření strany Wafd, samostatnost Egypta - role krále Fuáda I., parlament, ústava.4. Vztahy s Velkou Británií, Anglo-Egyptský Súdán, mezinárodní postavení Egypta v meziválečném období.5. Hospodářství, obchod, kapitulace, celní tarif 1930, hospodářská krize, kulturní dimenze.6. 2. světová válka a role Egypta.7. Poválečný vývoj - vnitřní politika, osobnost krále Faruka, "Svobodní důstojníci".8. Revoluce 1952 - příčiny a důsledky pro Egypt.9. Osobnost prezidenta Násira a jeho role v domácí i zahraniční politice.10. Suezská krize - příčiny a důsledky.11. Zahraniční politika, vztah Egypta k mocenským blokům, panarabismus.12. Sadat a jeho politické i ekonomické reformy, zahraniční i domácí politika.13. Mubárak a současnost.

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje nejdůležitější události a osobnosti egyptských dějin. Uvede tyto události do mezinárodně-politického kontextu. Kriticky reflektuje roli Západních zemí a Izraele v dějinách moderního Egypta. Zhodnotí význam geostrategické pozice Egypta pro dějiny této země. Shrnou význam hnutí politického islámu pro dějiny Egypta. Vyjmenují nejdůležitější hnutí a vzájemně porovnají jejich ideologii. Odhadnou možné rizikové faktory pro vnitřní stabilitu současného Egypta. Analyzují pozici současného Egypta na scéně mezinárodní politiky a jeho úlohu v izraelsko-palestinském konfliktu.

Literatura

Durman, Karel. Blízký východ ve světové politice 1918-1959. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství politické literatury, 1966. Gombár, Eduard. Moderní dějiny islámských zemí. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-599-X.Kepel, Gilles. Muslim extremism in Egypt : the prophet and pharaoh. Berkeley: University of California Press, 2003. ISBN 0-520-23934-0.Goldschmidt, Arthur; Johnson, Amy J.; Salmoni, Barak A. Re-envisioning Egypt 1919-1952. Cairo : American University in Cairo Press, 2005. ISBN 977-424-900-3.Daly, M. W. The Cambridge history of Egypt. vol. 2, Modern Egypt, from 1517 to the end of the twentieth century /. Cambridge, 1998.

Požadavky

Kurs bude zakončen zkouškou udělenou na základě ústního prověření znalostí studentů; referát.

Garant

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.