Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Blízkovýchodní film 2 (KBS / FBV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / FBV2 - Blízkovýchodní film 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní hodina. Přehled literatury. Zadání vybraných snímků z turecké, syrské. libanonské, jordánské a irácké kinematografie k recenzím.2) Turecká kinematografie. Specifické rysy turecké kinematografie. Hlavní témata, jimž se turecká kinematografie věnuje. Přehled vývoje turecké kinematografie od jejích počátků do poloviny 70. let 20. století.3) Vývoj turecké kinematografie od 2. poloviny 70. let do konce 80. letech 20. století. Významné snímky a osobnosti turecké kinematografie tohoto období.4) Turecká kinematografie od 90. let 20. století do současnosti. Významné osobnosti současné turecké kinematografie.5) Syrská kinematografie od svých počátků do roku 1970. Významné snímky a osobnosti syrské kinematografie tohoto období.6) Syrská kinematografie od roku 1970 do současnosti. Významné snímky a osobnosti současné syrské kinematografie.7) Libanonská kinematografie od svých počátků do roku 1975. Významné snímky a osobnosti libanonské kinematografie tohoto období.8) Libanonská kinematografie od roku 1975 do současnosti. Významné snímky a osobnosti současné libanonské kinematografie.9) Jordánská kinematografie od svých počátků do konce 80. let 20. století. Významné snímky a osobnosti jordánské kinematografie tohoto období.10) Jordánská kinematografie od 90. let 20. století do současnosti. Významné snímky a osobnosti současné jordánské kinematografie.11) Irácká kinematografie od svých počátků do současnosti. Významné snímky a osobnosti irácké kinematografie.12) Kinematografie zemí Arabského poloostrova. Významné snímky a osobnosti těchto kinematografií.13) Hodnocení odevzdaných recenzí a diskuze k vybraným snímkům z turecké, syrské, libanonské, jordánské a irácké kinematografie.

Získané způsobilosti

Student zná stěžejní autory a díla turecké, syrské, libanonské, jordánské a irácké kinematografie. Vybraná díla kriticky recenzuje. Zasadí děj zvolených filmů do jejich dobového kontextu. Interpretuje symboliku a sdělení vybraných filmů. Identifikuje použité výrazové prostředky a vysvětlí jejich smysl. Provede srovnání vybraných filmů se snímky z jiných oblastí a vysvětlí jejich charakteristické rysy.

Literatura

Thompson, K. Dějiny filmu: přehled světové kinematografie. Praha, 2007. Töteberg, Michael. Lexikon světového filmu. Praha : Orpehus, 2005. ISBN 80-903310-7-6.Shafik, V. Arab Cinema: History and Cultural Identity. Cairo: American University Press, 1998. Armes, R. Arab Filmmakers of the Middle East. Bloomington: Indiana University Press, 2010. Sadoul, G. The Cinema in the Arab Countries. Beirut, 1966. Savas, A. Turkish Cinema. Oxford: Oxford University Press, 2010.

Požadavky

Příprava a přednesení několika referátů o vybraných snímcích.

Garant

Mgr. Zbyněk Tarant, Ph.D.