Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hebrejština Mišny (KBS / HEMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / HEMI - Hebrejština Mišny, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Literatura k tématice hebrejštiny Mišny. Dějiny studia hebrejštiny Mišny. Důkazy pro fakt, že hebrejština Mišny byla živým jazykem (Geiger - Segal).2) Historické pozadí vzniku hebrejštiny Mišny. Geografická oblast, ve které se hebrejština Mišny používala.3) Mišna a její místo v židovské tradici. Vznik Mišny. Základní struktura a stručný obsah jednotlivých oddílů Mišny.4) Hláskosloví hebrejštiny Mišny - konsonanty, vokály. Přehled souhláskových a samohláskových změn.5) Morfologie zájmen - zájmena osobní, ukazovací, vztažná, přivlastňovací, tázací, neurčitá a zvratná. Srovnání se stavem v biblické hebrejštině.6) Morfologie podstatných jmen - rod, číslo, stav. Nominální flexe. Srovnání se stavem v biblické hebrejštině. Morfologie přídavných jmen.7) Úvod do morfologie sloves. Přehled jednotlivých konjugací a srovnání se stavem v biblické hebrejštině.8) Systém časů v hebrejštině Mišny. Tvoření slovesných časů - perfektum, imperfektum a participium. Srovnání se stavem v biblické hebrejštině.9) Silná slovesa a jejich paradigmata.10) Slabá slovesa. Přehled jednotlivých skupin slabých sloves a srovnání se stavem v biblické hebrejštině.11) Syntax hebrejštiny Mišny. Druhy vět a jejich příklady. Srovnání s biblickou hebrejštinou.12) Slovní zásoba hebrejštiny Mišny.

Získané způsobilosti

Student zná relevantní hebrejskou terminologii a správně ji aplikuje. Zasadí vývoj hebrejštiny Mišny do celkového dějinného kontextu. Rozlišuje jednotlivá období vývoje rabínské literatury. V předloženém textu dokáže odlišit hebrejštinu Mišny od ostatních vývojových forem hebrejštiny. V zadaném textu v mišnaistické hebrejštině identifikuje jednotlivé mluvnické kategorie. Aplikuje znalosti kořenového systému za účelem vyhledání neznámých slov ve slovníku. Přečte a (event. za použití slovníku) interpretuje text napsaný v hebrejštině Mišny. Vyloží zadaný text Mišny za použití příslušných exegetických pravidel.

Literatura

Segal, M. H. A grammar for Mishnaic Hebrew. Eugene : Wipf & Stock Publishers, 2001. ISBN 1-57910-786-4.Stemberger, Günter. Talmud a midraš : úvod do rabínské literatury. Praha : Vyšehrad, 1999. ISBN 80-7021-301-9.Neusner J. Making God´s Word Work. New York, 2004. The Academy of the Hebrew Language. The Historical Dictionary of the Hebrew Language-Material for the Dictionary 1. 1998. Pérez Fernández, Miguel. An introductory grammar of rabbinic Hebrew. Leiden : Brill, 1999. ISBN 90-04-10904-8.Neusner, J. Introduction to Rabbinic Literature. New York, 1994. Bar-Asher, M. Mishnaic Hebrew: An Introductory Survey. Neusner, J. The Modern Study of the Mishna. 2003.

Požadavky

Podmínkou udělení zkoušky bude ústní pohovor, který prověří znalosti probírané látky.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.