Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Islámská kultura Předního východu (KBS / IKPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / IKPV - Islámská kultura Předního východu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předislámská kultura v Arábii.2. Vznik islámu.3. Prorok Muhammad, korán, sunna.4. Hmotná a duchodní kultura doby umajjovské, abbásovské.5. Muslimské Španělsko a severní Afrika.6. Kulturní přínos Berberů, Turků a Mongolů islámské kultuře.7. Přehled soudobé literární tvorby.

Získané způsobilosti

Studenti si uvědomí význam islámské kultury pro okolní svět. Posoudí význam kontaktů s Blízkým východem pro evropskou renesanci a pro vývoj exaktních věd v Evropě. Zhodnotí dopad islámu a jeho věroučných přikázání na charakter muslimských věd a umění.

Literatura

Saliba, George. Islamic science and the making of the European Renaissance. Cambridge : MIT Press, 2007. ISBN 978-0-262-19557-7.Grube, Ernst J. Islámské umění. Praha : Artia, 1973. Robinson, F. Svět islámu. Praha, Knižní klub, 1996.

Požadavky

Znalosti jsou ověřovány písemnou zkouškou.

Garant

PhDr. Issam Ramadan

Vyučující

PhDr. Issam Ramadan