Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Imperia starověkého Předního východu (KBS / IMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / IMP - Imperia starověkého Předního východu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Velké říše prvního tisíciletí před Kristem - asyrská, novobabylónská, perská. Příčiny a mechanismy vzniku říší. Stručné dějiny říší s důrazem na administrativní a politickou strukturu, metody budování říše a politickou ideologii. Celková charakteristika východního imperialismu a srovnání s metodami římského imperialismu.

Získané způsobilosti

Studenti identifikují příčiny a mechanismy vzniku impérií na starověkém Předním východě. Vzájemně porovnají charakteristiky předovýchodních impérií - jejich politiky, diplomacie, ideologie, vnitřní organizace a rozdělení moci. Porovnají charakteristiky imperialismu na starověkém Předním východě s pozdějšími imperiálními projekty (např. Římskou říší). Shrnou příčiny a důsledky vzniku a pádu velkých imperií starověkého Předního východu a zhodnotí význam těchto událostí pro následný historický vývoj oblasti.

Literatura

Pečírková, Jana. Asýrie : od městského státu k říši. Praha : Academia, 2000. ISBN 80-200-0348-7.Prosecký, Jiří. Encyklopedie starověkého Předního východu. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-58-3.Pečírková, Jana. Ancient Imperialism - Rome and Assyria. Praha, 1996. Pečírková, Jana. Assurbanipal and the Downfall of the Empire. Archív orientální 64:157-162;. 1997. Burian, Jan. Císařský Řím. Praha, 1996. Frank, T. Roman Imperialism. New York, 1914. Klíma, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. New York, 1977. Postgate, J.N. The First Empires. Oxford, 1977. Saggs, H.W.F. The Might that was Assyria. London, 1965.

Požadavky

Znalosti ověřované písemným testem.

Garant

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.