Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Irán (KBS / IN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / IN - Irán, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět si klade za cíl seznámit studenty s íránskými reáliemi: hmotnou kulturou, výtvarným uměním, lidovou i sakrální architekturou, tradičními řemesly, zvyky a současnými kulturními tendencemi. Bude zkoumán vývoj hmotné kultury od příchodu Achajmenovců až po současnost. V současném kulturním prostředí bude zejména sledována íránská islámská revoluce a její vliv na současný kulturní a společenský život i dlouhodobá evropeizace země.

Získané způsobilosti

Student se zorientuje se v nejdůležitějších událostech Íránských dějin.Zhodnotí roli Íránu v dějinách blízkého východu.

Literatura

Gombár, Eduard. Dramatický půlměsíc : Sýrie, Libye a Irán v procesu transformace. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0370-5.Grube, Ernst J. Islámské umění. Praha : Artia, 1973. Tauer, Felix. Svět islámu : dějiny a kultura : nástin politického, sociálního, hospodářského a kulturního vývoje zemí, do nichž proniklo učení arabského proroka, od jeho vystoupení do konce první světové války. Praha : Vyšehrad, 2006. ISBN 80-7021-828-2.Rypka, J. Dějiny perské a tádžické literatury. Praha, 1993. Obert, M. Persie. Kultura a umění mezi Východem a Západem. Praha, 2002. Forman, W., Kubíčková, V. Persische Miniaturen. Praha, 1960. Cvrkal, Z. Írán. Praha, 2004. Keddie. N.R. Modern Iran. Yale, 2006. Bečka, J. Persko-český slovník. Praha, 2004. Klíma, Otakar. Sláva a pád starého Íránu. New York, 1977.

Požadavky

Kurz bude zakončen zkouškou udělenou na základě ústního prověření znalostí studentů.

Garant

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.

Vyučující

Alena Tomková, Ph.D.