Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Indický oceán od vzniku islámu (KBS / IOI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / IOI - Indický oceán od vzniku islámu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vzestup islámu a jeho cesty do východní Afriky a Indického oceánuV první sérii přednášek budou student seznámeni s obdobím před příchodem islámu do oblasti Indického oceánu, jeho vznikem a vzestupem a založením prvních obchodních osad ve východní Africe, na Madagaskaru a jinde.2) Dominance islámu v Indickém oceánu a různé kulturní vlivyV rámci této série přednášek bude analyzován vzestup některých muslimských dynastií v oblasti indického oceánu, jakož i specifické kulturní vlivy (perské, arabské, indické, indonéské, africké, evropské), utvářející po staletí multikulturní tvář studované oblasti.3) Indický oceán a evropský kolonialismusV této sérii přednášek bude diskutován vliv evropského kolonialismu na oblast Indického oceánu, jakož i existence obchodu s otroky, interkulturní střety a problematika vzestupu a pádu jednotlivých politických útvarů v oblasti.4) Indický oceán ve 20. stoletíV rámci této série přednášek bude analyzován politický, sociální a kulturní vývoj v mnoha oblastech Indického oceánu v proměnách 20. století, tedy v souvislosti s dekolonizací, nacionalismem, a prvními dekádami nezávislosti.5) Indický oceán v současnostiV rámci poslední série přednášek bude podána analýza současných problémů Indického oceánu v souvislosti s koncem Studené války, globalizací, náboženským fundamentalismem, ekonomickým rozkvětem, a turismem.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o dějinách islámu v oblasti Indického oceánu jako křižovatky kultur a národů.

Literatura

Pearson, M. N. Port cities and intruders : the Swahili Coast, India, and Portugal in the early modern era. Baltimore : Johns Hopkins University Press, 1998. ISBN 0-8018-5692-2.Nugent, Paul. Africa since Independence. New York, 2004. Alpers, Edward. East Africa and the Indian Ocean. Alpers, Edward. The Indian Ocean in World History.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, prezentace referátu.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.