Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Indie, Pákistán, Bangladéš, Afgánistán (KBS / IPBA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / IPBA - Indie, Pákistán, Bangladéš, Afgánistán, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koloniální nadvláda, cesta k nezávislosti, vnitřní vývoj Indie a Pákistánu, válečné střety a jaderné ambice obou zemí, současný vývoj. Vznik Bangladéše a současný vývoj. Afgánistán a Velká hra,carské Rusko a nástup sovětské éry, Afgánské království, vnitropolitický vývoj, sovětizace země a invaze SSSR, občanská válka, nástup a vláda Talibánu, operace Enduring Freedom a současný vývoj v zemi.

Získané způsobilosti

Student sestaví časovou osu nejdůležitějších událostí v dějinách Indie, Bangladéše a Afgánistánu. Dějiny těchto zemí uvede do širšího historického kontextu. Zhodnotí roli Západních zemí v těchto dějinách a popíše cestu daných zemí k nezávislosti. Porovná vývoj v jednotlivých zemích po získání nezávislosti. Charakterizuje ideologii pan-islamismu a její význam pro dějiny Pákistánu. Vysvětlí příčiny Indicko-Pákistánského napětí. Zhodnotí vnitropolitický, sociologický a demografický vývoj Indie, Pákistánu a Bangladéše a pojmenuje rizika, jimž jednotlivé země čelí. Reflektuje význam Afgánistánu pro dějiny soudobého politického islámu a kriticky zhodnotí britskou, sovětskou a americkou přítomnost v této zemi.

Literatura

Marek, Jan. Dějiny Afghánistánu. Vyd. 1. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2006. ISBN 80-7106-445-9.Filipský, Jan. Dějiny Bangladéše, Bhútánu, Malediv, Nepálu, Pákistánu a Šrí Lanky. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2003. Strnad, Jaroslav. Dějiny Indie. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-493-9.Chandra, B. India after independence 1947-2000. New Delhi, 1999. Chandra, B. India´s struggle for independence 1857-1947. New Delhi, 1998. Lapierre, Dominique; Collins, Pierre. O půlnoci přijde svoboda. 1. vyd. Praha : MF, 1983. Néhrú, Džavaharlál. Objevení Indie. 1. vyd. Praha : SNPL, 1957. Marek, Jan. Pákistán. 1. vyd. Praha : Libri, 2002. ISBN 80-7277-142-6.

Požadavky

Absolvování zkoušky formou písemného testu.

Garant

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.