Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Islám a Evropa (KBS / ISE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / ISE - Islám a Evropa, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj evropských představ o islámu, orientalismus, politické a kulturní vztahy Evropy a islámských zemí, integrace a institucionalizace islámu v Evropě, muslimské organizace a jejich role ve veřejné sféře, legální status náboženských minorit, demografie, politika zemí Evropské unie, modely soužití muslimských komunit s většinovou společností, terorismus, případové studie jednotlivých zemí Evropy a zejména Evropské unie.

Získané způsobilosti

Studenti popíšou vývoj vztahů mezi křesťanským a islámských civilizačním okruhem a identifikují hlavní příčiny i důsledky vzájemného soupeření. Srovnají zkušenosti vybraných evropských zemí s muslimskými menšinami a uvedou je do souvislosti s konkrétními politickými přístupy daných států. Analyzují v příslušném kontextu pojmy multikulturalismus, integrace, exkluze, asimilace, sekularismus, islamofobie a další.

Literatura

Kropáček, Luboš. Islám a Západ : historická paměť a současná krize. Praha : Vyšehrad, 2002. ISBN 80-7021-540-2.Hunter, Shireen T. Islam, Europe s second religion : the new social, cultural, and political landscape. Westport : Praeger, 2002. ISBN 0-275-97609-2.Nonneman, Gerd; Niblock, Tim; Szajkowski, Bogdan. Muslim communities in the new Europe. Berkshire : Ithaca Press, 1996. ISBN 0-86372-223-7.Noel, S. A Tezcan, L. (eds.). Islam and the New Europe: Continuities, Changes Confrontations. Transcript Verlag, 2005. Potz, R. A Wieshaider, W. (eds.). Islam ant the european Union. Peeters, Leuven, 2004. Pauly, R. J. Islam in Europe: Integration or Marginalization?. Ashgate, 2004. Daniel, N. The Arabs and Medieval Europe. London, Longman, 1975. Vertovec, S. A Peach C. (eds.). The Politics of Religion and Community. London, MacMillan Press, 1997.

Požadavky

Zkouška formou písemného testu. Předpokladem pro konání zkoušky je přednesení samostatného referátu v rámci seminářů.

Garant

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.

Vyučující

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.