Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Islám a Přední východ (KBS / ISPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / ISPV - Islám a Přední východ, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problémy nemuslimského studia islámu, orientalismus a jeho kritika, hledání příčin myšlenkové stagnace muslimského světa, islámská ekonomie, demokracie a lidská práva, islám a ideologie, svoboda projevu a média, postavení žen, sexualita a demografie, pozice národních států a menšin, vztahy k nemuslimům, smíšení diskurzů v moderní islámské apologetice, stav životního prostředí, islám a Evropa.

Získané způsobilosti

Studenti klasifikují myšlenkové školy, hnutí a ideology islámu. Analyzují podstatné teze vybraných muslimských autorů a uvedou je do souvislostí se společenskou realitou konkrétních zemí Předního východu.

Literatura

Mendel, Miloš. Džihád : islámské koncepce šíření víry. Vyd. 1. V Brně : Atlantis, 1997. ISBN 80-7108-151-5.Kepel, Gilles. Válka v srdci islámu. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1217-8.Afkhami, M. (ed.). Faith and Freedom: Women´s Human Rights in Muslim World. 1995. Müller, Z. Islám. Praha, 1996. Kropáček, Luboš. Islám a Západ : historická paměť a současná krize. Praha : Vyšehrad, 2002. ISBN 80-7021-540-2.Esposito, J.L. a Voll, J.O. Islam and Democracy. 1996. Abootalebi, A.R. Islam and Democracy: State-Society Relations in Developing Countries 1980-1994. 2000. Halliday, F. Islam and the Myth of Confrontation. I.B.Tauris, London, 2003. Amin, S. H. Middle East Legal Systém. Glasgow, 1985. Esposito, J.L. Oxford Encyclopedia of the Modern Islamic World. 1995. Ayubi, N.N. Political Islam: Religion and Politics in the Arab World. 1991. Mendel, M. S puškou a koránem. Orientální ústav AV ČR, Praha, 2008.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě samostatných referátů, kurz bude ukončen ústní zkouškou.

Garant

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.