Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura starověkého Blízkého východu 2 (KBS / KSBV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / KSBV2 - Kultura starověkého Blízkého východu 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stát, jeho funkce, povinnosti obyvatel vůči státu2. Usedlá a kočovná populace, jejich vzájemné vztahy3. Postavení panovníka a královská ideologie4. Správa státu a administrativní struktura5. Vojsko a vojenství6. Právo a soudnictví7. Obchod a zemědělství8. Řemesla a umění9. Stavitelství a architektura10. Mezinárodní vztahy a královská korespondence11. Královské seznamy a skladby s historickým pozadím12. Mudroslovné texty a milostná literatura13. Vědy

Získané způsobilosti

Student charakterizuje pojetí státu na starověkém Blízkém východě, popíše jeho základní funkce a složky populace. Porovná roli panovníka a královskou ideologii v jednotlivých státech a obdobích, zmapuje chod a strukturu administrativy, hospodářství a ozbrojených sil. Zhodnotí a srovná zásadní zákonodárné texty a rozliší a popíše nejvýznamnější umělecké a architektonické památky z různých period a lokalit. Nastíní povahu mezinárodních vztahů a královské korespondence, interpretuje důležité skladby s historickým pozadím, jakož i texty mudroslovné a milostné literatury, a shrne významné objevy na poli starověkých blízkovýchodních vědních oborů.

Literatura

Prosecký, Jiří. Encyklopedie starověkého Předního východu. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-58-3.Kramer, Samuel Noah. Historie začíná v Sumeru : z nejstarších záznamů o projevech lidské kultury. Vyd. 1. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1961. Leick, Gwendolyn. Mezopotámie : počátky měst. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2005. ISBN 80-7341-555-0.Hruška, Blahoslav. Pod babylónskou věží. 1. vyd. Praha : Práce, 1987. Klíma, Josef. Společnost a kultura starověké Mezopotámie. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. Sasson J. M. (ed.). Civilizations of the Ancient Near East, III. a IV. Michigan, 1995. Prosecký, Jiří. Prameny moudrosti. Mudroslovná literatura staré Mezopotámie. Praha: Oikoymenh, 1995. Oppenheim, A. Leo. Starověká Mezopotámie: portrét zaniklé civilizace . Praha, 2001. ISBN 80-200-0749-0.

Požadavky

Písemná zkouška, seminární práce.

Garant

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.

Vyučující

Mgr. Kateřina Šašková, Th.D.