Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kabala, židovská mystika (KBS / KŽM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / KŽM - Kabala, židovská mystika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Seznámení s odbornou literaturou k tématice židovské mystiky. Stručné dějiny vědeckého studia židovské mystiky a přehled nejvýznamnějších badatelů - dílo Gershoma Scholema a Mošeho Idela.2) Specifika židovské mystiky. Paralely a odlišnosti židovské mystiky od jiných druhů mystiky. Místo židovské mystiky v rámci tradičního judaismu. Vztah židovské mystiky a židovské filozofie.3) Prameny židovské mystiky. Vliv gnóze a novoplatonismu na židovskou mystiku. Nejstarší fáze židovské mystiky a její dvě podoby - ma´ase mekrava a ma´ase berešit. Základní díla ma´ase merkava (literatura hechalot) a ma´ase berešit (Kniha stvoření).4) Počátky židovské mystiky na evropském kontinentu. Tři nejvýznamnější oblasti - jižní Francie, Španělsko a oblast dnešního Německa. Hnutí německého středověkého chasidismu, jeho specifika a nejvýznamnější osobnosti - Šmu´el Chasid, Jehuda Chasid a Ele´azar ben Jehuda z Wormsu.5) Židovská mystika v jižní Francii a její specifika. Srovnání s mystikou německého středověkého chasidismu. Nejvýznamnější osobnosti jihofrancouzské větve židovské mystiky - Izák Slepý. Kniha Bahir.6) Židovská mystika ve Španělsku. Extatická kabala a její nejvýznamnější představitelé - osobnost Abrahama Abulafii a charakteristika jeho díla. Kniha Zohar - problematika jejího autorství a základní témata, kterými se kniha zabývá.7) Vliv tragických událostí spojených s vyhoštěním Židů ze Španělska v roce 1492. Spojení kabaly s mesianismem a dopad tohoto fenoménu na další vývoj židovské mystiky.8) Kabalistické centrum v Safedu a jeho nejvýznamnější osobnosti - Moše Cordovero a Izák Luria (učení o cimcum, švirat ha-kelim a tikun). Luriovi žáci a vliv lurianismu na sabatianismus a chasidismus.9) Sabatianismus - vznik a dějiny hnutí. Osobnost Šabtaje Cviho a Nátana z Gazy. Učení sabatianismu. Jákob Frank a dějiny frankistického hnutí.10) Novodobý chasidismus. Osobnost a dílo zakladatele hnutí Ba´al Šem Tova. Nejvýznamnější Ba´al Šemovi pokračovatelé. Odpor vůči chasidismu - mitnagdim. Filozofický odkaz hnutí v díle Martina Bubera a jiných autorů.11) Židovská mystika v Praze a na území Čech. Nejvýznamnější osobnosti spojené s židovskou mystikou na našem území. Jom Tov Lipman Mülhausen, Salomon Delmedigo, Ješaja ben Abraham Horovic, Šabtaj Šeftl ben Akiva Horovic.12) Rabi Jehuda Liva ben Becalel. Životní cesta a dílo rabi Löwa - pedagogické a etické názory rabi Löwa. Rabi Löw a golemovská tradice. Historický obraz golemovské tradice v judaismu.

Získané způsobilosti

Student identifikuje zdroje a východiska židovské mystiky. Porovná ranné fáze židovské mystiky s příbuznými mystickými tradicemi své doby. Pojmenuje specifika židovské mystiky. Analyzuje klíčové biblické texty, které se staly zdrojem pro židovskou mystiku a vysvětlí podstatu jejich významu pro pozdější tradici. Zná nejdůležitější osobnosti a díla židovské mystiky a hodnotí jejich význam pro pozdější myšlení. Správně aplikuje relevantní pojmy. Uvede dějiny židovské mystiky do širšího kontextu a posoudí možné dopady dobových zvratů na vývoj této duchovní tradice. Rozliší nejvýznamnější hnutí, interpretuje a porovná jejich věrouku. Zhodnotí význam židovské mystiky pro moderní filosofické myšlení (nejen) v rámci judaismu. Porovná jednotlivé fenomény židovské mystiky s mystickými tradicemi v ostatních monoteistických náboženstvích a identifikuje možné důvody existence styčných bodů. Reflektuje význam židovské mystiky v českém prostředí.

Literatura

Encyclopedia judaica version 1.0. New York : Judaica Multimedia, 1997. ISBN 965-07-0665-8.Scholem, Gershom. Kabala a její symbolika. Vyd. 1. Praha : Volvox Globator, 1999. Sadek, Vladimír. Židovská mystika. Vyd. 1. Praha : Fra, 2003. ISBN 80-86603-05-9.Scholem, G. Davidova hvězda. Praha, 1996. Idel, M. Language, torah and Hermeneutics in A. Abulafia. 1989. Idel, Moshe. Kabbalah : new perspectives. [New Haven] : Yale University Press, 1988. ISBN 0-300-04699-5.Scholem, G. Major Trends in Jewish Mysticism. New York, 1961. Idel, Moshe. Studies in ecstatic Kabbalah. Albany : State University of New York Press, 1988. ISBN 0-88706-604-6.Sadek, V. Židovská mystika v Praze. Praha, 1990.

Požadavky

Ústní pohovor, který prověří znalosti probírané látky.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.