Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie a informační zdroje (KBS / MIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / MIZ - Metodologie a informační zdroje, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti budou seznámeni s posláním a studiem Orientu. Bude jim nastíněn úvod do dějin Předního východu pomocí přehledu pomocných věd historických. V rámci metodologie bude zmapována jazyková situace na Předním východě. Úvodní vhled do blízkovýchodní problematiky je nezbytně spjat s představením náboženské otázky, jako i historické kontinuity současného blízkovýchodního regionu. Kurs je věnován následujícím tématům:1) metody vědecké práce 2) metodika citací 3) sestavování obsahu a indexů ve vědecké práci 4) práce s oborově specializovanými bibliografiemi 5) práce s encyklopediemi 6) práce s nejvýznamnějšími recenzními a odbornými časopisy 7) přehled rozluštění zapomenutých písemných systémů 8) přehled jazyků oblasti a jejich genetických vztahů 9) přehled nejvýznamnějších osobností české vědy v blízkovýchodních studiích a institucí se vztahem k BV 10) práce s odbornými elektronickými informačními zdroji 11) opakování a zkušební test 11) moderní technologie při studiu Blízkého východu 12) opakování.

Získané způsobilosti

Student má přehled o existujících metodách a v rámci své práce je používá. Samostatně vyhledává informace v elektronických informačních zdrojích, encyklopediích, sbornících a cizojazyčných publikacích. Při své práci volí náležitý citační úzus. Zařadí jednotlivé blízkovýchodní jazyky do správných jazykových rodin a zná stručnou historii jejich výzkumu a rozluštění. Identifikuje významné osobnosti české vědy v blízkovýchodních studiích a zná významné české instituce zabývající se výzkumem BV.

Literatura

Eco, Umberto. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc : Votobia, 1997. ISBN 80-7198-173-7.Čermák, František. Jazyk a jazykověda : (Přehled). 1. vyd. Praha : Pražská imaginace, 1994. ISBN 80-7110-149-4.Gombár, Eduard. Úvod do dějin islámských zemí. 1. vyd. Praha : Najáda, 1994. ISBN 80-85632-22-5.Čermák, František. Základy lingvistické metodologie : Nástin hlavních principů na pozadí obecné teorie vědy : Skripta pro posl. filoz. fak. Univerzity Karlovy. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1993. ISBN 80-7066-551-3.Woodard Roger, D. The Cambridge Encyclopedia of the World´s Ancient Languages. 2004. Lipinski, E. The Semitic Languages. London, 2001. Gordon Cyrus, H. Forgotten Scripts: Their Ongoing Discovery and Decipherment. New York, 1982. Filipský, Jan; Kolmaš, Josef. Kdo byl kdo : čeští a slovenští orientalisté, afrikanisté a iberoamerikanisté. 1. vyd. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-59-1.von Soden, Wolfram. The Ancient Orient: An Introduction to the Study of the Ancient Near East. 1994. Veselý, R. Úvod do studia dějin zemí Předního východu I. Praha, Pomocné vědy historické, 1988.

Požadavky

Kurs bude zakončen zápočtem uděleným na základě správně napsané seminární práce a písemného prověření znalostí studentů.

Garant

Mgr. Veronika Sobotková, Ph.D.

Vyučující

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.