Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novověké dějiny Židů (KBS / NDZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / NDZ - Novověké dějiny Židů, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Židé v Osmanské říši. Kulturní, společenský život židovské komunity v Palestině, Abraham ben Elieser ha-Levi. Rozvoj židovské komunity v Osmanské říši. Mustarabové. Don Josef Naší.Židovská komunita v Nizozemí. Vyhnaní ze Španělska. Baruch Spinoza a Židé.Pozdní středověk a život v ghettech. Židovská ghetta v německých městech během pozdního středověku. Židovská kultura ve středověku - přehled. Židé v kontextu protestantské reformace v Německu. Sociální a ekonomická struktura německého židovstva od 15. do 18. století. Židé v Německu a Rakousku v období absolutismu, od Vestfálského míru po smrt Friedricha II.Židé v Anglii a nové komunity v Nové Anglii - aškenázové i sefardové. Puritanismus a Židé. Tolerance a volný trh. Doba Olivera Cromwella. Menaše ben Israel.Aškenázská kultura ve Francii, jejich postavení ve společnosti. Napoleonův sanhedrin. Od revoluce do konce 19. století. Aškenázská obec v Nizozemí.Renesance a Židé v Itálii. Židovské komunity v severní a střední Itálii. Život v ghettech a lichva. Bankovnictví.Ekonomická aktivita Židů v novověku. Židovská komunita v Polsku a Litvě. Jazyková situace v židovstvu- jidiš, rotwelč. Bohdan Chmelnický a Židé.Židovské jazyky v tradičním aškenázském světě. Dva jazyky v různých funkcích, vývoj jidiš. Jazyky a osvícenství. Sociologie jidiš. Jazyk a společnost. Jidiš a jeho literatura. Moderní židovská literatura v hebrejštině a v jidiš.Židé v Českých zemích - vyhnání z královských měst. Proměna povahy a těžiště osídlení. Hospodářský a kulturní rozmach židovské komunity, Mordechaj Maisl, Jakub Bašovi. Období úředního antisemitismu, familiantský zákon, translokační reskript. Vypovězení v letech 1744-48. Reformy Josefa II. Toleranční patent. Josefínská germanizace. Emancipace Židů v Evropě.Osvícenství a Haskala ve východní Evropě, maskilské myšlení a jeho společenské a ideologické aspekty. Triumf haskaly a éra velkých reforem. Halič a Rusko.Kabalismus, mesianismus, chasidismus. Éra falešných Mesiášů - Šlomo Molcho; Šebtai Zevi; Jakub Frank. Chasidim a mitnagdim - Israel Ba´al Šem Tov, Vilna Gaon, Moses Mendelsson. Musarské hnutí - Rabbi Israel SalanterŽidé v habsburské říši 19. století.Židé v Polsku od jeho dělení až po říjnovou revoluci. Židovské obyvatelstvo a jeho geografické rozmístění. Represe, ekonomiská a společenská situace, kulturní a politický život.Reformní judaismus, ortodoxie, neo-ortodoxie - Samson Rafael Hirsch, Moses HessŽidé v Rumunsku od 14. století do konce 19.století. Od společenského vyloučení po zrovnoprávnění. Problematika štetl a cheder. Pogromy na Ukrajině.Emancipace Židů v islámských zemích - politické reformy v Osmanské říši. Alžírsko,Tunisko, Maroko, Egypt, Damašská aféra.Rothschildové. Benjamin Disraeli.Židovské vzdělávací instituce, historie, etnologie, lingvistika. Vznik YIVO.

Získané způsobilosti

Student: - vyjmenuje nejdůležitější osobnosti moderních dějin židovského národa.- Identifikuje klíčové události moderních dějin židovského národa a zhodnotí jejich význam pro pozdější vývoj- Zhodnotí vztahy židovského národa s majoritou v jednotlivých státech a obdobích.- Vysvětlí příčiny a průběh Chmelnického masakrů- Vysvětlí historické a duchovní pozadí mesianistických excesů- Zhodnotí význam židovské komunity pro dějiny Českých zemí- Zhodnotí roli a postavení Židů v Osmanské říši- Interpretuje myšlenky haskaly a uvede je do historického kontextu- Vysvětlí rozdíl mezi ortodoxií, reformismem a neo-ortodoxií v židovském kontextu

Literatura

Frankl, Michal. "Emancipace od Židů" : Český antisemitismus na konci 19. století. Praha ; Paseka, 2007. ISBN 978-80-8175-882-9.Franková, Anita. Historie Židů v Čechách a na Moravě : od emancipace do současnosti : průvodce expozicí : [Španělská synagoga]. Praha : Židovské muzeum v Praze, 2005. ISBN 80-85608-96-0.Ginzberg, Louis. Legends of the Jews. Philadelphia : Jewish Publication Society, 2003. ISBN 0-8276-0709-1.Klemperer, Gutmann. Pražský rabinát : od časů rabiho Löwa ben Becalel, známého pod jménem rabi Löwe, až do našich časů (1609-1879). Praha : Sefer, 2008. ISBN 978-80-85924-54-1.Veselá-Prudková, Lenka. Židé a česká společnost v zrcadle literatury : Od středověku k počátkům emancipace. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-430-0.Skřivan, Aleš. Evropská politika 1648-1914. Praha : Aleš Skřivan ml., 1999. ISBN 80-902261-3-2.Skřivan, Aleš; Drška, Václav,; Stellner, František. Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů 1648-1914. null. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1994. ISBN 80-85241-57-9.Skřivan, Aleš. Lexikon světových dějin 1492-1914. Praha : Nakladatelství Aleš Skřivan ml., 2002. ISBN 80-86493-06-7.Ben Sasson, H. H. A History of the Jewish People. Cambridge: Harvard University Press, 1976. ISBN 0-674-39731-2.Howard M. Sachar. A History of the Jews in the Modern World. Pěkný, Tomáš. Historie Židů : v Čechách a na Moravě. Praha : Sefer, 2001. ISBN 80-85924-33-1.Rabbi Joseph Telushkin. Jewish Literacy. The most important things to know about the Jewish religion, its people, and its history. New York, 2008. Norman A. Stillman. Jews of Arab Lands: A History and Source Book. Avigdor Levy. Jews, Turks, Ottomans: A Shared History, Fifteenth Through the Twentieth Century (Modern Jewish History). Spiegel, Paul. Kdo jsou Židé?. Brno, 2007. Laqueur, Walter. Měnící se tvář antisemitismu : od starověku do dnešních dnů. Praha, 2003. Jacob Rader Marcus, Marc Saperstein. The Jew in the Medieval World: A Source Book. Paul Mendes-Flohr, Jehuda Reinharz. The Jew in the Modern World: A Documentary History. Edwards, John. The Jews in Christian Europe 1400-1700. London, 1991. Katz, Jacob. Tradition and crisis : Jewish society at the end of the Middle Ages. New York : Schocken Books, 1971. ISBN 978-1-59740-501-0.Židovská menšina v dějinách. Olomouc : Votobia, 1981. ISBN 80-7198-311-X.

Požadavky

Práce s prameny a odbornou sekundární literaturou. Diskuse nad historiografií dějin židovského národa. Písemná zkouška.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.

Vyučující

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.