Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reálie Blízkého východu (KBS / RBV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / RBV - Reálie Blízkého východu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci kursu by se studenti měli seznámit s praktickým fungováním společnosti zemí Blízkého východu. Ve výuce bude využito především praktických zkušeností přednášejícího, které získal během svých četných cest do tohoto regionu. Přednášky a cvičení, v nichž studenti budou mít možnost samostatně uvažovat o probraných tématech, budou dělena tématicky a to do skupin: vliv a funkce náboženství, politické systémy, skutečnost a fámy o postavení žen, struktura společnosti (kmenové a rodinné vazby atp.), etika a morálka, pohled muslimů na nemuslimský svět, mediální obraz Blízkého východu na Západě versus skutečnost atd. Výsledkem by měla být schopnost studentů lépe se zorientovat při první osobní zkušenosti v regionu i při sledování standardního zpravodajského pokrývání Blízkého východu.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních reáliích Blízkého východu. Zná a aplikuje základní bezpečnostní pokyny pro cestování v oblasti. Kriticky porovná informace z mainstreamových médií s poznatky cestovatelů a odborníků.

Literatura

Kropáček, Luboš. Blízký východ na přelomu tisíciletí : dynamika přeměn v muslimském sousedství Evropy. 1. vyd. Praha : Vyšehrad, 1999. ISBN 80-7021-298-5.Said, E. W. Covering Islam. New York, 1997. Friedman, T. L. From Beirut to Jerusalem. New York, 1995. Seestani, Ayatullah Al Uzema Syed Al Husaini. Islamic Laws, The World Federation. Beirut. Nydel, M. K. Understanding Arabs - a Guide for Westerners. Yarmouth, 1987.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě znalostí ověřených písemným testem.

Garant

PhDr. Issam Ramadan

Vyučující

PhDr. Issam Ramadan