Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Severovýchodní Afrika a Blízký východ (KBS / SABV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / SABV - Severovýchodní Afrika a Blízký východ, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy přednášek:1) Úvod do problematikyV prvním cyklu přednášek se studenti seznámí se základními pojmy, literaturou a prameny, dále bude analyzovány vzájemné kulturní, náboženské a sociální interakce mezi oběma region ve starověku před vznikem Axumu.2) Křesťanství a islámV rámci tohoto cyklu přednášek bude analyzován politický a sociální vývoj v severovýchodní Africe a na Arabském poloostrově mezi 4. stoletím BC a 7. stoletím AD, kdy oba regiony spojovala existence Axumské říše. Po roce 622 dochází k rapidní expanzi islámu, jehož vliv rychle proniká i do severovýchodní Afriky, kde vznikají první muslimské komunity. Dochází tak ke vzniku prvních islámských států na území Rohu Afriky a prvním střetům s křesťanskou Etiopií. Studenti se též seznámí s kulturním a politickým vlivem islámu v Etiopii, působením súfismu, a šířením islámu na etiopskou vysočinu v od pozdního středověku do vzniku moderního etiopského státu v roce 1855.3) Kultura, náboženství, obchodIslámu se někdy přezdívá náboženství obchodu, neboť zejména do Afriky a střední Asie se šířil především v rámci obchodních cest. Právě obchodní vztahy mezi Somálskem a Arabským poloostrovem (cca od roku 1000 do 19. století) budou námětem této série přednášek. Stejně tak se budeme zabývat fenoménem etiopských Felašů, vyznavačů judaismu. Jejich verze judaismu se však vzhledem k izolaci a specifickým podmínkám lišila od judaismu jiných židovských komunit. Na konci 20. století došlo k přesunu desítek tisíc Felašů do Izraele, kde se museli adaptovat na zcela jiné kulturní a společenské prostředí.4) Roh Afriky, Osmanská říše a moderní islámOsmanská říše měla v době svého rozkvětu (16. století) i v pozdějších fázích strategické zájmy v Rohu Afriky. Ve 20. století hovoříme o vzniku takzvaného moderního islámu, jehož vliv zasáhl i do zemí Rohu Afriky. Jak se projevoval a jaký vliv zanechal v Etiopii, Somálsku a jiných zemích, bude námětem tohoto cyklu přednášek.5) SoučasnostV rámci posledního cyklu přednášek budou analyzována následující témata: Šíitský Írán a sunnitská Saúdská Arábie v Rohu Afriky, migrace z Rohu Afriky na Arabský poloostrov,současné vztahy mezi zeměmi Rohu Afriky a Blízkým východem

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti o historické a kulturní interakci Rohu Afriky a Blízkého východu od starověku po současnost.

Literatura

Phillipson, D. W. Foundations of an African civilisation : Aksum and the Northern Horn : 1000 BC - AD 1300. 1st pub. Woodbridge : James Currey, 2012. ISBN 978-1-84701-041-4.Nugent, Paul. Africa since Independence. New York, 2004. Haggai, Erlich. Ethiopia and Saudi Arabia. Abir, Mordechai. Ethiopia and the Red Sea.

Požadavky

Aktivní účast na výuce.

Garant

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jan Záhořík, Ph.D.