Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Studium starověkého Blízkého východu 1 (KBS / SSBV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / SSBV1 - Studium starověkého Blízkého východu 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky archeologie pravěkého BV2. Haláfská kultura a její keramika3. Interpretace některých ornamentů zdobené haláfské keramiky4. Súsy, seznámení s lokalitou5. Súsy, nejstarší pohřebiště a jeho keramika6. Sůsy, interpretace keramiky z pohřebiště 17. Súsy, interpretace keramiky z pohřebiště 28. Súsy, rekonstrukce pravěkého soicálního systému9. Uruk, seznámení s lokalitou10. Uruk, nejstarší podoba písma užívající společnosti starověké Mezopotámie11. Uruk, přenesení společenského modelu do jiných městských států starověké Mezopotámie12. Ur, první "městský stát" raně dynastické Mezopotámie13. Souhrn a výhledy do dalších historických epoch

Získané způsobilosti

Absolventi kursu získají znalosti a vědomosti o archeologických a uměnovědných pramenech pro dějiny Blízkého východu a o práci s nimi.

Literatura

Charvát, Petr. The iconography of pristine statehood : painted pottery and seal impressions from Susa, southwestern Iran. 1st ed. Prague : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0964-9.Charvát, Petr. Zrození státu : prvotní civilizace Starého světa. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2011. ISBN 978-80-246-1682-7.Prosecký, Jiří a kol. Encyklopedie starého Předního Východu. Praha: LIBRI , 1999. Meyers, Eric M. The Oxford encyclopedia of archaeology in the Near East. Volume 5. New York : Oxford University Press, 1997. ISBN 0-19-511219-9.

Požadavky

Předpokladem konání závěrečné ústní zkoušky jsou samostatné prezentace studentů v rámci seminářů a také odevzdání seminární práce.

Garant

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.