Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sýrie a Libanon (KBS / SYL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / SYL - Sýrie a Libanon, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Demografie Sýrie, základní faktory ekonomiky Sýrie, kulturní vývoje současné Sýrie, sociální problematika současné Sýrie, antropologické aspekty syrské společnosti. Demografie Libanonu, základní faktory ekonomiky Libanonu, kulturní vývoj současného Libanonu, sociální problematika současného Libanonu, antropologické aspekty libanonské společnosti.

Získané způsobilosti

Student vyjmenuje nejdůležitější události, místa a osoby dějin novodobé Sýrie a Libanonu. Uvede tyto události do širšího kontextu dějin Blízkého východu. Kriticky reflektuje úlohu Západu (zejm. Francie) v dějinách Sýrie a Libanonu. Porovná dějiny islámského fundamentalismu a arabského nacionalismu v Sýrii a Libanonu s jinými oblastmi regionu. Kriticky zhodnotí vzájemné vztahy Sýrie a Libanonu. Analyzuje dopady válečných konfliktů s Izraelem. Rozpozná a formuluje sociální, hospodářské, náboženské a politické problémy soudobé Sýrie a Libanonu. Zhodnotí současnou pozici Sýrie v mezinárodně-politickém kontextu. Shrne význam, kořeny, vlivy a inspirace moderní syrské a libanonské kultury a vyjmenují nejdůležitější osobnosti a díla z oblasti literatury, kinematografie, architektury a výtvarného umění.

Literatura

Pecha, Lukáš. Blízký východ v současném světě. I. Plzeň : Aleš Čeněk, 2005. ISBN 80-86898-59-8.Mendel, Miloš. Islámská výzva : z dějin a současnosti politického islámu. 1. vyd. Brno : Atlantis, 1994. ISBN 80-7108-088-8.Demografie Sýrie. kolektiv. Arabové a výzvy budoucnosti. Damašek, 2003. Seale, P. Contemporary Syria: Liberalization betweem Cold War and Cold Peace. British Academie Press, 1996. Al Kafri, M. Ekonomická reforma a populační rozvoj SAR. Damašek, 2003. Seale, P. The struggle for Syria: A Study of Post-War and Cold Peace. British Academic Press, 1996. Bitar, Abdurrahman. Vývoj syrsko-libanonské jednoty. Damašek, 1998. Ramzi, M. Základní faktory současného ekonomického stavu Sýrie. Damašek, 2004.

Požadavky

Odevzdání seminární práce. Kurs bude zakončen ústní zkouškou prověřující znalost přednášené látky a literatury.

Garant

PhDr. Issam Ramadan

Vyučující

PhDr. Issam Ramadan