Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Texty rabínského judaismu (KBS / TRJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / TRJ - Texty rabínského judaismu, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem semináře bude četba halachických a agadických textů Babylónského talmudu. Četba a interpretace bude probíhat v českém jazyce. Pro zájemce bude text vyučujícím přečten i v aramejštině, popřípadě v hebrejštině.Vedle samotné četby budou na seminářích probírána následující témata:1) Přehled odborné literatury k tématice. Časové vymezení vzniku Talmudu a rabínské literatury jako takové.2) Fenomén písemné (hebr. še-bi-chtav) a ústní (hebr. še-be-al pe) Tóry, jejich rozlišení a vzájemný vztah. Otázka zapisování ústní Tóry.3) Talmud v kontextu rabínské literatury a jeho postavení v rámci ústní Tóry.4) Talmud - struktura a obsah. Babylónský talmud, Jeruzalémský talmud. Pojmy Mišna a Gemara a jejich vzájemný vztah.5) Tématické rozlišení talmudických textů. Halachické a agadické texty a jejich specifikace.6) Metoda rabínského výkladu textu. Sedm pravidel Hilelových, třináct pravidel rabi Jišma´ela, třicet dva pravidel podle rabi Eli´ezera.7) Pojmy tana´im, amora´im, savora´im a ge´onim.8) Přehled jazyků rabínské literatury. Otázka, v jakých případech se v textu Gemary objevuje aramejština a v jakých hebrejština.9) Talmud jako historický pramen.10) Základní charakteristika talmudického způsobu myšlení.11) Přehled nejdůležitějších komentářů k Babylónskému talmudu.12) Útoky proti Talmudu v historii a jeho obrana - Johannes Reuchlin.

Získané způsobilosti

Studenti správně používají relevantní terminologii. Identifikují hlavní osobnosti, díla a myšlenkové školy v rabínské literatuře. Intelektuální vývoj rabínské literatury uvedou do souvislosti s jeho dějinným pozadím. Rozlišují strukturu Talmudu. Samostatně čtou talmudické texty v češtině/angličtině a v diskusi interpretují a analyzují jejich obsah. Při výkladu aplikují rabínská exegetická pravidla a konfrontují je s poznatky soudobé religionistiky a kulturní antropologie.

Literatura

Encyclopedia judaica version 1.0. New York : Judaica Multimedia, 1997. ISBN 965-07-0665-8.Neusner, Jacob. Invitation to the Talmud : a teaching book. Eugene : Wipf and Stock, 2003. ISBN 1-59244-1556.Newman, Ja akov; Sivan, Gavri el; Nosek, Bedřich; Ziss, Daniel; Pavlát, Leo. Judaismus od A do Z : slovník pojmů a termínů. Praha : Sefer, 1992. ISBN 80-900895-3-4.Stemberger, Günter. Talmud a midraš : úvod do rabínské literatury. Praha : Vyšehrad, 1999. ISBN 80-7021-301-9.A dictionary of The Targumim. Nosek, Bedřich. Aramejština babylónského Talmudu : praktická gramatika. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0079-X.Frank Yitzchak. Grammar for the Gemara. Jerusalem, 1992. Neusner, J. Introduction to Rabbinic Literature. New York, 1994. Steinsaltz, A. The Essential Talmud. New Jersey, 1992. Neusner, Jacob. Understanding the Talmud : a dialogic approach. Jersey City : KTAV, 2004. ISBN 0-88125-739-7.

Požadavky

Test, který prověří znalosti přečtených textů a probírané látky.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.