Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Turecko (KBS / TUR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / TUR - Turecko, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen na analýzu procesu zrodu moderního Turecka v důsledku chronické sociopolitické a ekonomické krize Osmanské říše a geopolitických změn na Blízkém východě po první světové válce. Pozornost bude věnována reformám Mustafa Kemala Ataturka, rozporuplnému procesu formování Turecka jako sekulárního státu podle západního vzoru a politickému, sociálnímu a ekonomickému vývoji Turecka po druhé světové válce a jeho strategické úloze během studené války. Podrobněji bude posouzena problematika integrace Turecka do Evropské unie a jeho postavení v rámci Blízkého východu, kavkazské oblasti a Střední Asie zejména po 11. září 2001.

Získané způsobilosti

Studenti poznají dějiny moderní Turecké republiky a její společnosti. Identifikují společenské změny, k nimž došlo v souvislosti s implementací Kemalovské ideologie. Porovnají vývoj v Turecku s dějinami dalších států tzv. "Islámského světa". Zhodnotí roli Turecka na mezinárodně-politické scéně. Identifikují problémy a výzvy, kterým čelí soudobá turecká společnost. Diskutují možná řešení problémů tureckých imigrantů v Evropě.

Literatura

Lewis, Bernard. From Babel to dragomans : interpreting the Middle East. New York : Oxford University Press, 2004. ISBN 0-19-517336-8.Palmer, Alan. Úpadek a pád Osmanské říše. Praha : Panevropa, 1996. ISBN 80-85846-05-5.Mango, A. Atatürk. London, 1999. Lewis, B. The emrgence of Modern Turkey. London, 1968. Zürcher, Erik J. Turkey : a modern history. London : I.B. Tauris & Co, 1997. ISBN 1-86064-222-5.

Požadavky

Kurs bude zakončen písemnou zkouškou prověřující znalost probírané látky a literatury.

Garant

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.