Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Východní tradice křesťanství (KBS / VKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / VKR - Východní tradice křesťanství, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do východní tradice křesťanství. Význam tradice a termín ortodoxie, starobylá orientální tradice, význam liturgie pro východní křesťanství. Význam ikon a sakrálního prostoru, východní křesťanští myslitelé. Rozdíl východního a latinského křetanství.Církev v prvním století, pronásledování, konflikt a organizace. Vypovězení Židů z Říma. Pronásledování císaře Nera. Záznamy historiků a křesťanských myslitelů - Tacitus, Suetonius, Klement Římský, Gaius, Dionysius z Korintu.Odchod křesťanů z Jeruzaléma, Domiciánovo pronásledování. Didaché a sktuktura křesťanské obce. Ignatius z Antiochie - polemika s židovstvím. Doketismus.Konflikt s řecko-římským světem a vymezení se vůči judaismu. Traján, Hadrián a postoj císařské moci ke křesťanům. Židovské pronásledování křesťanů v posledním židovském povstání.Křesťanská apologetika a konverze. Gnoze a gnosticismus - Klement Alexandrijký; krédo gnoze. Vztah gnoze k filozofii, vztah gnoze k judaismu. Valentinova gnoze a další gnostické proudy.Anti-judaismus a Markion. Enkratité a ebjónské křesťanství. Montanismus. Heretické proudy versus křesťanská ortodoxie. Kritika křesťanského monoteismus, zásah císařské moci a první koncily. Lucia, Marcus Aurelius, Origen, Galen. Monarchianismus.Křesťanství v Egyptě ve 2. - 3. století n.l. - pronásledování, nové ideologické proudy. Obec v Alexandrii - tradice, kultura a křesťanství. Křesťanství a obrana císařství, občanská moc. Pronásledování za císaře Decia. Křesťanství v Kartágu - problém apostaze. Cyprián z Kartága. Východní centra ve 3. století n-l.. Bardaios a Mores bar KefaPavel ze Samosaty. Mani a jeho náboženství. Manichejské Žalmy. Diokleciánův edikt proti Manichejcům.Vélká pronásledování ve 4. století n.l. Anti-křesťanská propaganda. První edikty proti křesťanům. Porfirius a křesťané. Galeriův toleranční edikt. Petice adresovaná Maximovi proti křesťanům.Konstantin a konec pronásledování. Panegyrici Latini. Konverze císaře Konstantina? Edikt milánský. Restituce církevního majetku. Konstantinova podpora afrického křesťanství. Společenský a občanský život a křesťanské obce.Donatistické schizma. Koncil v Cirtě v Numidii a jeho dopad na křesťanské obce. Pronásledování donatistů v Africe. Konstantin a křesťané Kodex Theodosianus - ustanovení neděle jako dne odpočinku, křesťanský šabat. Konstantin a pronásledování novaciánů.Zápas o křesťanskou ortodoxii. Konstantius a křesťané. Křesťanství za Juliána. Křesťanství za hranicemi římského impéria - v Arménii a Persii. Kappadočtí myslitelé. Asketické proudy - Pachomius. Asketický život, pronásledování asketů.Mystické proudy - tradice pouštních otců, Makarius Egyptský, Řehoř z Nyssy, Dionysius Aeropagita, Symeon, Izák Syrský, Hesichius Jeruzalémský. Vznik východní liturgie - Jan Chrysostom.Chalcedonská krize. Nestoriánské hnutí. Expanze Nestoriánů.

Získané způsobilosti

Studenti identifikují události, místa a osoby podstatné pro formování východního křesťanství do jeho dnešní rozmanité podoby. Zhodnotí vliv židovských kořenů, helenismu, gnostických učení a tzv. "heretických" učení na formování charakteru dnešních křesťanství. Srovnají charakteristiky východních a západních církví. Vysvětlí příčiny či záminky významných teologických rozporů a schizmat v ranném křesťanství. Zasadí vývoj a tříbení věrouky východních církví do celkového historického a politického kontextu.

Literatura

Kessler, Edward; Wenborn, Neil. A dictionary of Jewish-Christian relations. Cambridge : Cambridge University Press, 2008. ISBN 978-0-521-73078-5.Flusser, David. Esejské dobrodružství : židovské společenství od Mrtvého moře : čeho si lze povšimnout u Ježíše, Pavla, Didaché a Martina Bubera. Praha : OIKOYMENH, 1999. ISBN 80-86005-90-9.Dvorník, František. Fotiovo schizma : historie a legenda. Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2008. ISBN 978-80-86715-94-0.Kim, Heerak Christian. Hebrew, Jewish, and early christian studies : academic essay. Cheltenham : Hermit Kingdom, 2005. ISBN 1-59689-014-2.Goodman, Martin. Judaism in the Roman World : collected essays. Leiden : Brill, 2006. ISBN 978-90-04-15309-7.Wheatcroft, Andrew. Nevěřící : střety křesťanstva s islámem v letech 638-2002. Praha : BB art, 2006. ISBN 80-7341-832-0.Marsh, Richard. Prayers from the East : traditions of Eastern Christianity. Minneapolis : Fortress Press, 2004. ISBN 0-8006-3655-4.Jodl, Miroslav. Proměny křesťanství. Praha : Akropolis, 2005. ISBN 80-7304-065-4.Rukopisy z Nag Hammádí. 1, Kodex II/2-7. Praha : Vyšehrad, 2008. ISBN 978-80-7021-875-4.Waldstein-Wartenberg, Berthold. Řád johanitů ve středověku : kulturní dějiny řádu. Praha : Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1381-1.Kratochvíl, Zdeněk. Studie o křesťanství a řecké filosofii. Praha : Česká křesťanská akademie, 1994. ISBN 80-85795-06-X.Stump, Eleonore,; Kretzmann, Norman. The Cambridge companion to Augustine. Cambridge : Cambridge University Press, 2001. ISBN 0-521-65985-X.Runciman, Steven. The Eastern schism : a study of the papacy and the Eastern Churches during the XIth and XIIth centuries. Eugene : Wipf & Stock, 2005. ISBN 1597520969.Kidd, B. J. The churches of eastern christendom : from A.D. 451 to the present time. London : Kegan Paul, 2006. ISBN 0-7103-1081-1.John Witte, Frank S. Alexander. The teachings of modern Orthodox Christianity on law, politics, and human nature. New York, 2007. Atiya, Aziz Suryal. A history of Eastern Christianity. London, 1968. Ramet, Sabrina P. Eastern Christianity and politics in the twentieth century. Durham, 1988. Harvey, Andrew. Teachings of the Christian Mystics. Boston, 1998. Day, Peter D. The liturgical dictionary of eastern Christianity. Tunbridge, 1993.

Požadavky

Seminární práce. Písemná zkouška.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Šašková, Th.D.