Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Významní vzdělanci Blízkého východu 1 (KBS / VVBV1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / VVBV1 - Významní vzdělanci Blízkého východu 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod2. Zrod etického myšlení na Blízkém východě3. Řecké dědictví v blízkovýchodním regionu 14. Řecké dědictví v blízkovýchodním regionu 25. Židovská gnóze a mystika 16. Židovská gnóze a mystika 27. Blízkovýchodní motivy v raně křesťanském myšlení8. Kalám, počátky falsafy9. al-Kindí, Ibn ar-Ráwandí, ar-Rází, al-Fárábí, Ibn Síná, Miskawajh, Ibn Adí10. al-Bistámí, al-Ghazzálí, Ibn Arabí, as-Suhrawardí, Mulla Sadrá11. Ibn Bádždža, al-Madžrítí, Ibn Tufajl, Ibn Rušd12. ar-Rází, an-Nasafí, al-Džurdžání, al-Bádžúrí, Ibn Chaldún13. Moderní a současné trendy

Získané způsobilosti

Absolvent zná nejdůležitější osobnosti a objevy spojené s počátky filozofického myšlení na Blízkém východě. Orientuje se v historii islámské filozofického myšlení, zná jeho nejvýznamnější postavy, koncepty a podobně.

Literatura

Fakhry, Majid. Ethical theories in Islam. 2nd expanded ed. Leiden : Brill, 1994. ISBN 90-0410-107-4.De Libera, Alain. Středověká filosofie : byzantská, islámská, židovská a latinská filosofie. Praha : Oikoymenh, 2001. ISBN 80-7298-026-2.Bondy, Egon. Středověká islámská a židovská filosofie. Filosofie renesance a reformace. 5, Poznámky k dějinám filosofie 5. [1. vyd.]. Praha : Sdružení na podporu vydávání časopisů, 1995. ISBN 80-85239-30-2_.Fakhry, Majid . A History of Islamic Philosophy. Columbia University Press, 2004.

Požadavky

Frekventanti se orientují v obecných dějinách regionu Blízkého východu a mají i základní přehled o dějinách středověké Evropy. Umějí samostatně pracovat s prameny a prezentovat své poznatky formou referátů a multimediálních prezentací. Kurs je zakončen zápočtem. Zápočet obdrží student, který realizoval zadané prezentace v rámci seminářů a zúčastnil se závěrečné diskuse.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.