Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Významní vzdělanci Blízkého východu 2 (KBS / VVBV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / VVBV2 - Významní vzdělanci Blízkého východu 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí kosmu a člověka ve starověké Mezopotámii2. Symbolický a náboženský význam architektury na Blízkém východě3. Pojetí světa a člověka v Egejské oblasti4. Řecký odkaz v arabské, židovské a křesťanské kultuře5. Alexandrijské centrum vzdělanosti, židovský přínos6. Medicína od Galéna po Majmonida, lékařská etika, navigace a kartografie7. Islám a počátek islámských věd8. al-Farghání, al-Qazwíní, ar-Rází, al-Chwárizmí, Ibn al-Hajtham, al-Idrísí aj.9. Ibn Qutajba, al-Kindí, al-Bírúní, al-Cháziní, al-Džazarí aj.10. at-Túsí, al-Kášání, al-Chwárizmí, aš-Šírází, Ibn aš-Šátir aj.11. Ibn an-Nafís, az-Zahráwí, Ibn Zuhr, Ibn Síná aj.12. Ibn Hajján, ad-Dínawarí, al-Džáhiz, ad-Damírí aj.13. Závěrečná diskuse

Získané způsobilosti

Absolvent zná nejdůležitější osobnosti a objevy spojené s počátky vědeckého bádání. Zná mezopotamskou a egyptskou astronomii, astronomické teorie alexandrijské školy, vědu klasického Řecka, objevy v matematice, medicíně, technice. Zná vývoj všech stěžejních věd v rámci islámského kulturního rámce, umí vyjmenovat jejich nejvýznamnější reprezentanty a zhodnotit jejich dílo i význam. Vidí souvislosti s rozvojem vědeckého myšlení starověkého a středověkého Blízkého východu a moderní euroatlantické civilizace.

Literatura

Špelda, Daniel. Astronomie v antice . Ostrava : Montanex, 2006. ISBN 80-7225-210-0.Saliba, George. Islamic science and the making of the European Renaissance. Cambridge : MIT Press, 2007. ISBN 978-0-262-19557-7.Porter, Roy. Největší dobrodiní lidstva : historie medicíny od starověku po současnost. V českém jazyce vyd. 1. Praha : Prostor, 2001. ISBN 80-7260-052-4.Vernet, J. Arabské Španělsko a evropská vzdělanost. Brno, 2007. Kratochvíl, Zdeněk. Filosofie mezi mýtem a vědou : od Homéra po Descarta. Vyd. 1. Praha : Academia, 2009. ISBN 978-80-200-1789-5.Nasr, Seyyed Hossein . Islamic Science: An Illustrated Study. Kazi Publications, 2007. Morgan, Michael . Lost History: The Enduring Legacy of Muslim Scientists, Thinkers and Artists. National Geographic Society, 2008. Rogers, John. Origins of the ancient constellations: I. The Mesopotamian traditions. British Astronomical Association, 1998. Al-Djazairi, S.E. The Hidden Debt to Islamic Civilisation. Bayt Al Hikma Press, 2005.

Požadavky

Frekventanti se orientují v obecných dějinách a geografii regionu a mají i základní přehled o různých disciplínách umění, lingvistiky, medicíny a přírodních věd. Umějí samostatně pracovat s prameny a prezentovat své poznatky formou referátů a multimediálních prezentací.Kurs je zakončen zápočtem. Zápočet obdrží student, který realizoval zadané prezentace v rámci seminářů a zúčastnil se závěrečné diskuse.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.