Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Západ a Východ ve světovém systému (KBS / WEWS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / WEWS - Západ a Východ ve světovém systému, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik a vývoj západní civilizace2. Západ a výzva islámu3. Západní expanze v raném novověku4. Západní kolonialismus a imperialismus v 19. století5. Střet civilizací a konec dějin6. Vznik moderního světového systému7. Komparativní studium civilizací8. Konzultace studentských projektu a prezentace

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu budou studenti schopni popsat a analyzovat základní otázky zrodu a vývoje západní civilizace ve vztahu k jiným eurasijským civilizačním a kulturním okruhům. Studenti se seznámí s hlavními způsoby konceptualizace interakce mezi různými civilizacemi a budou schopni analyzovat lokální historický a sociokulturní vývoj v kontextu formování světové systému. Studenti získají přehled o základních ideologiích reflektujících problematiku západní expanze, kolonialismu a imperialismu. Osvojené poznatky a teze budou studenti schopni samostatně analyzovat a interpretovat prostřednictvím vlastní prezentace a projektů.

Literatura

Braudel, Fernand; Mayne, Richard. A history of civilizations. New York : Penguin Books, 1995. ISBN 0-14-012489-6.Wallerstein, Immanuel. The Modern World-System II: Mercantilism and the consolidation of the European world-economy, 1600-1750. New York: Academic Press, 1980. Wallerstein, Immanuel. The Modern World-System III: The second era of great expansion of the capitalist world-economy, 1730-1840s. San Diego: Academic Press, 1989. Wallerstein, Immanuel. The Modern World-System, vol. I: Capitalist Agriculture and the Origins of the European World-Economy in the Sixteenth Century. New York/London: Academic Press. 1974. on-line katalogy knihoven. on-line katalogy knihoven. Pomeranz, Kenneth. The Great Divergence: China, Europe and the Making of the Modern World. Princeton: Princeton University Press, 2000. ISBN 978-0-691-09010-8.McNeill, William. The rise of the West. Chicago: University of Chicago Press, 1991.

Požadavky

Ústní zkouška. Studenti budou pracovat s anglickými texty, připravovat ústní prezentace, eseje a projekty ve spolupráci s vedoucími práce. Rozsah esejů 10 - 20 normostran, ústní prezentace 10 - 20 minut. Projekty 10 - 20 normostran a 10 - 20 minut ústní prezentace. Kurz předpokládá znalost anglického jazyka minimálně na úrovni C1.

Garant

Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D.,DSc.

Vyučující

Prof. PhDr. Petr Charvát, DrSc.Mgr. Daniel Křížek, Ph.D.