Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Židovští myslitelé v dějinách (KBS / ZIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / ZIM - Židovští myslitelé v dějinách, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení se základní literaturou vhodnou ke studiu tématiky židovských myslitelů. Nástin společnýchprvků těchto myslitelů, přehled původních pramenů. Obraz filozofie Tóry a prorockých spisů.2. Nástin vzniku Mišny a přehled témat, kterými se zbývá. Mišna jako snaha o ucelený a harmonický obraz světa, židovští myslitelé v helénistickém období.3. Učenci Talmudu, exegetická pravidla vytvořená učenci Mišny a Talmudu. Kabalistické kroužky z doby Mišny a Talmudu.4. Spisy Hejchalot a kniha Sefer Jecira jako projevy rané fáze židovské mystiky.5. Midraše jako typický způsob výkladu písma.6. Doba gaonských myslitelů.7. Filozofický svět Sa´adji Gaóna a jeho způsob exegeze. Dílo Šelomo ibn Gabirola a Bachji ibn Pakudy.8. Rašiho způsob výkladu. Maimonides a jeho dílo.9. Představy a myšlení kabalistů v jižní Francii a Španělsku ve 12. a 13. století, knihy Bahir a Zohar.10. Práce pražského Maharala a židovští myslitelé spjatí s prostředím Čech a Moravy.11. Myšlení a dílo Martina Bubera a Franze Rosenzweiga.12. Myšlení a dílo Emmanuela Lévinase.

Získané způsobilosti

Vyjmenuje nejdůležitější osobnosti v rámci judaismu a vysvětlí, v čem spočíval jejich význam. Život a dílo těchto osobností zasadí do celkového historického kontextu. Porovná myšlenky jednotlivých osobností z oboru židovské mystiky, rabínské literatury a filosofie. Myšlenky židovských autorů porovná s dobovými díly z ostatních nábožensko-kulturních okruhů.

Literatura

Bible : Písmo svaté Starého a Nového zákona včetně deuterokanonických knih ; český ekumenický překlad. Praha : Česká biblická společnost, 1994. ISBN 80-85810-04-2.Buber, Martin. Já a ty. Olomouc : Votobia, 1995. ISBN 80-7198-042-1.Newman, Ja akov; Sivan, Gavri el; Nosek, Bedřich; Ziss, Daniel; Pavlát, Leo. Judaismus od A do Z : slovník pojmů a termínů. Praha : Sefer, 1992. ISBN 80-900895-3-4.Lévinas, Emmanuel. Čas a jiné = Le temps et ĺautre. [1. vyd.]. Praha : Dauphin, 1997. ISBN 80-86019-33-0.Jeníček, T. Franz Rosenzweig. Ježek, Rychnov n.K., 1996. Talmud Bavli. The Gemara: The Classic Vilna Edition, with an annotated interpretative elucidation, as an aid to Talmud study. Mesora Publications, Ltd, Brooklyn, NY., 2001. Nosek, B. (překlad). Výroky otců. Praha, 1994. Nosek, B. Maimonides: Osm kapitol o lidské duši a mravním konání. Sefer, 2001. Neusner J. Making God´s Word Work. New York, 2004. Rukriglová, D. Náčrt dějin středověké židovské filosofie. Univerzita Komenského, Bratislava, 1999. Steinsaltz, A. The Essential Talmud. New Jersey, 1992.

Požadavky

Kurz bude zakončen zápočtem na základě písemného prověření znalostí studentů.

Garant

Mgr. Věra Tydlitátová, Th.D.

Vyučující

Mgr. Zbyněk Tarant, Ph.D.