Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Židů - Judaismus 2 (KBS / ZJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBS / ZJ2 - Dějiny Židů - Judaismus 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ideologický zápas o podobu a přežití judaismu v diaspoře, konflikty s křesťanstvím, život v nástupnických státech Římské říše. Vliv významných židovských středisek a univerzit na judaismus, jejich diskuse a polemiky.2. Změny politického, hospodářského a kulturního života v Palestině v průběhu středověku - křesťanské a arabské nadvlády.3. Rozchod judaismu a křesťanství, vztah k islámu.4. Zlatá éra - Andalúz, Francká říše, významné osobnosti židovské vzdělanosti.5. Kabala.6. Sefardská kultura, rozmach teologie.7. Aškenázská kultura, chasidské hnutí v Porýní, křižácké války, antisemitismus, poutě do Erec Jisrael, mesiášská hnutí.8. Život židovských komunit v Palestině, Safed a jeho osobnosti, Tiberiada, fenomén svatých míst.9. Proměny judaismu ve východní Evropě, situace v Polsku, Rusku, na Balkáně.10. Snaha o transformaci judaismu do modernity, etické důrazy haskaly.11. Novodobý antisemitismus, zklamání z konceptu haskaly, východoevropský chasidismus, sekularizace. Šoa a jeho duchovní reflexe, současnost.12. Moderní judaismus, jeho směry a tendence, feminismus, koexistence se sekulární společností.13. Judaismus v Čechách a na Moravě, synagogy, osobnosti, díla, tradice.

Získané způsobilosti

Absolvent zná nejdůležitější události, místa a osobnosti středověkých a novověkých dějin Židů. Uvede tyto dějiny do celkového kontextu historie Evropy a Blízkého východu. Zhodnotí roli a postavení židovské komunity v Českých zemích. Zná základní fakta o kultuře aškenázských a sefardských Židů. Orientuje se v novodobé historii židovského národa a v současných směrech judaismu.

Literatura

Fromm, Erich; Machovec, Milan. Budete jako bohové : radikální interpretace Starého zákona a jeho tradice. Praha : Lidové noviny, 1993. ISBN 80-7106-075-5.Čítanka židovsko-křesťanského dialogu. Praha : Kalich, 2003. ISBN 80-7021-665-4.Newman, Ja akov; Sivan, Gavri el; Nosek, Bedřich; Ziss, Daniel; Pavlát, Leo. Judaismus od A do Z : slovník pojmů a termínů. Praha : Sefer, 1992. ISBN 80-900895-3-4.Potok, Chaim. Putování : dějiny Židů. Vyd. 1. Praha : Argo, 2002. ISBN 80-7203-425-1.Lévinas, Emmanuel. Totalita a nekonečno : esej o exterioritě. 1. vyd. Praha : Oikoymenh, 1997. ISBN 80-86005-20-8.Hayoun, Maurice-Ruben. Židovské osvícenství mezi Córdobou a Berlínem. I. Vyd. 1. Praha : Volvox Globator, 1998. ISBN 80-7207-203-X.null. Kafka a kabala. Praha : Rybka Publishers, 1998. Moše ben Maimon. Osm kapitol o lidské duši a mravní konání. Praha, 2001. Neher, André. Studna exilu. Praha, 1993. Sadek, V. Židovská mystika v Praze. Praha, 1990. Gilbert, M. Jewish History Atlas. London, 1985. Maccoby, Haym. Antisemitism and modernity: innovation and continuity. New York, 2006. Goodman, Martin. Judaism in the Roman World : collected essays. Leiden : Brill, 2006. ISBN 978-90-04-15309-7.Jehuda Ha Levi. Kuzari. Cambridge.

Požadavky

Frekventant se seznámí s historií židovského národa v souvislosti s vývojem judaismu ve středověku a v novověku. Měl by samostatně studovat relevantní prameny a prezentovat výsledky vlastního studia formou referátů, diskusí, nebo multimediálních prezentací.Kurs je zakončen písemnou zkouškou. Podmínkou konání zkoušky je zvládnutí dílčích testů během semestru.

Garant

Mgr. Pavel Hošek, Th.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Šašková, Th.D.