Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do filozofie (KFI / 9UDF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / 9UDF - Úvod do filozofie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní přehled o filosofických proudech a stanoviscích v nejdůležitějších obdobích dějin filosofie (antika, středověk, renesance, novověk, osvícenství, filosofie 19. století, moderní filosofie). Seznámení se základními filosofickými kategoriemi a pojmy. Podrobněji viz stránky předmětu v coursewaru.

Získané způsobilosti

Studenti vymezí a popíší základní filosofické proudy od antiky po současnost. Rozliší jednotlivá filosofická stanoviska a vysvětlí jejich vztah k dobovému intelektuálnímu, sociálnímu a kulturnímu kontextu. Zapamatují si, popíšou a vymezí základní filosofické kategorie a pojmy. Studenti dále srovnají a uvedou do souvislosti filosofické postoje různých proudů a autorů. Analyzují a srovnají různá filosofická stanoviska a ideály. Shrnou i zhodnotí jejich význam pro studium historie.

Literatura

Störig, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2000. ISBN 80-7192-500-2.Anzenbacher, Arno. Úvod do filozofie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. ISBN 80-04-25414-4.Petříček, Miroslav jr. Úvod do současné filosofie : 11 improvizovaných přednášek. 2. vyd. Praha : Herrmann a synové, 1991.

Požadavky

Seminární práce, závěrečný test, eventuelně kolokvium.

Garant

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.

Vyučující

PhDr. Stanislav Stark, CSc.