Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická filozofie (KFI / ALF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ALF - Analytická filozofie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámení s tématem kurzu a doporučenou literaturou. Anticipace analytické filosofie Aristotelem, Leibnizem a Bolzanem; Fregova iniciativa ve filosofii logiky a filosofii jazyka. Russellův logický atomismus a konstruktivismus. Wittgensteinova filosofie "Traktátu" a "Zkoumání". Carnap a Vídeňský kroužek. Quinova a Davidsonova filosofie jazyka a filosofie mysli. Moorova iniciativa a filosofie obyčejného jazyka Strawsona a Austina. Komunikativní filosofie jazyka Grice a Searla. Filosofie mysli.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni shrnout a vysvětlit zásadní problémy analytické filozofie. Získají představu o souvislém přehledu jejích dějin a přehled témat, jimiž se analytická filozofie zabývá. Do hloubky prozkoumají a zhodnotí některé z významných systémů spojených s analytickou filozofií, seznámí se s jejich hlavními představiteli a s jejich pohledem na člověka, vědu, jazyk, filozofii atd.

Literatura

Fiala, Jiří. Analytická filosofie : první čítanka. 1. díl. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-611-8_.Fiala, Jiří. Analytická filosofie : první čítanka. 2. díl. Plzeň : Západočeská univerzita, 2000. ISBN 80-7082-611-8.Fiala, Jiří. Analytická filosofie : třetí čítanka ; uspořádal Jiří Fiala. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-238-9518-4.Wittgenstein, Ludwig. Filosofická zkoumání. 2. upr. vyd. Praha : Filosofia, 1998. ISBN 80-7007-103-6.Strawson, P. Individuá. Esej o deskriptívnej metafyzike. Tugendhat, Ernst; Wolf, Ursula. Logicko-sémantická propedeutika. [1. vyd.]. Praha : Petr Rezek, 1997. ISBN 80-86027-02-3.Wittgenstein, Ludwig. Tractatus logico-philosophicus. 1. vyd. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1993. ISBN 80-85241-30-7.

Požadavky

Zápočet: seminární práce. Zkouška je kombinovaná.

Garant

Mgr. Radek Schuster, Ph.D.

Vyučující

Doc. RNDr. Josef Moural, Ph.D.Mgr. Radek Schuster, Ph.D.