Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza textu a interpretace (KFI / ATI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ATI - Analýza textu a interpretace, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Formou přednášek budou nastíněny vybrané teoretické přístupy k problému interpretace textu a možností zobrazování a sdílení jejích výsledků. Nejprve budou shrnuty některé relevantní filosofické koncepce (logická a gramatická forma (B. Russell, R. Carnap); hermeneutika a (před)porozumění (M. Heidegger, H.-G. Gadamer); obrazová teorie jazyka (L. Wittgenstein); univerzum technických obrazů (V. Flusser); zobrazování nekonečna a paradoxu (M. C. Escher)), a poté budou představeny východiska a principy pojmového a myšlenkového mapování (J. D. Novak, T. Buzan) jakožto nástroje pro grafické prezentování myšlenek a komplexních struktur informací prostřednictvím lineárních spojnic a uzlů.Během cvičení budou logicky analyzovány a interpretovány odborné i publicistické texty různé obtížnosti. Struktury, argumenty a informace těchto textů budou kreativně schematizovány a zobrazovány prostřednictvím pojmových a myšlenkový map, obrazů a diagramů. Bude používána nejen technika tužka-papír, nýbrž bude využíváno i freewarových nástrojů Cayra, SciPlore, FreeMind a XMind. Výsledné mapy budou prezentovány, kriticky hodnoceny, vzájemně porovnávány a propojovány.

Získané způsobilosti

Studenti budou umět logicky analyzovat a interpretovat texty různých žánrů a obtížností. Budou schopni výsledky svého úsilí schematizovat, vizualizovat, prezentovat a sdílet pomocí strukturovaných diagramů a pojmových a myšlenkových map. Osvojí si práci s freewarovými nástroji Cayra, SciPlore, FreeMind a XMind.

Literatura

.. Aktuální texty pro jednotlivá cvičení budou zveřejněny v Coursewaru předmětu vždy před zahájením semestru. Mašek, Jan; Zikmundová, Vladimíra. Výukové využití softwarových systémů pro techniku pojmového mapování. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univezita, 2010. ISBN 978-80-7043-631-8.Cayra. http://download.cnet.com/Cayra/3000-2076_4-10777905.html. FreeMind. http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page. SciPlore. http://sciplore.org/software/sciplore_mindmapping/. XMind. http://www.xmind.net/. Kolář, Petr. Argumenty filosofické logiky. Praha : Filosofia, 1999. ISBN 80-7007-121-4.Flusser, V. Do universa technických obrazů. Praha, 2001. ISBN 80-238-7569-8.Buzan, Tony. How to mind map : the ultimate thinking tool that will change your life. 1st ed. London : Thorsons, 2002. ISBN 0-00-714684-1.Escher, Maurits Cornelis. M.C. Escher : grafika a kresby. Köln ; Benedikt Taschen, 1999. ISBN 3-8228-6693-8.Buzan, Tony. Mentální mapování. Praha: Portál, 2007. NOVAK, J. D., CA?AS, A. J. The Theory Underlying Concept Maps and How to Construct and Use Them. Institute for Human and Machine Cognition, 2008. Grondin, Jean. Úvod do hermeneutiky. 1. vyd. Praha : Oikoymenh, 1997. ISBN 80-86005-43-7.Cmorej, Pavel. Úvod do logické syntaxe a sémantiky. Praha : Triton, 2002. ISBN 80-7254-294-X.

Požadavky

Zápočet - aktivní práce a prezentace během cvičení; individuální projekt, v němž student samostatně zpracuje myšlenkové mapy zadaného textu ve dvou různých freewarových programech, tyto mapy pak bude prezentovat před ostatními; referát; závěrečný test.

Garant

Mgr. Radek Schuster, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radek Schuster, Ph.D.Mgr. Radek Schuster, Ph.D.