Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bibliopedagogika (KFI / BP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / BP - Bibliopedagogika, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení předmětu bibliopedagogiky a vztah k tzv. hraničním disciplínám.2. Proces čtení.3. Poruchy čtení a možnosti jejich nápravy.4. Psychologie čtenáře.5. Působení četby a její účinky.6. Práce se specifickými texty.7. Pedagogika čtenáře.8. Aplikace pedagogických principů a didaktických zásad v práci informační instituce.9. Čtenářská a informační gramotnost.10. Informační vzdělávání a jeho význam.11. Metody působení na čtenáře - I. Standardní.12. Metody působení na čtenáře - II. Nadstandardní (celostátní a mezinárodní projekty).13. Osobnost pracovníka informační instituce.

Získané způsobilosti

Absolvování kurzu umožní studentům osvojit si základní principy bibliopedagogické praxe. Budou schopni rozlišit jednotlivá stádia a stupně čtenářské gramotnosti i rozpoznat specifické poruchy čtení. Kurz jim také umožní více porozumět konkrétním rysům vzdělávací funkce informačních institucí.

Literatura

Pokorná, Věra. Cvičení pro děti se specifickými poruchami učení : rozvoj vnímání a poznávání. Vyd. 3. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-326-9.Matějček, Zdeněk. Dyslexie : specifické poruchy čtení. 2., upravené a rozš. vyd. Jinočany : H & H, 1993. Atkinson, Rita L. Psychologie. 2., aktualiz. vyd, V Portálu 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-640-3.Vášová, Lidmila; Černá, Milena. Bibliopedagogika. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1985. Nakonečný, M. Psychologie čtenáře, 72 s. Praha : ÚDA, 1965. Buzar, T. Síla kreativní inteligence : 10 cest k pramenům vašich tvůrčích schopností. Praha, 2002. Vášová, Lidmila. Úvod do bibliopedagogiky. Praha : Institut sociálních vztahů, 1995. ISBN 80-85866-07-2.

Požadavky

Písemný test.

Garant

PhDr. Dagmar Svatková

Vyučující

Helena Šlesingerová