Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny analytické filozofie (KFI / DAF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DAF - Dějiny analytické filozofie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Založení analytické filozofie G. Fregem, B. Russellem, L. Wittgensteinem a G. E. Moorem. Vznik funkcionálně-logické analýzy a její aplikace na jazyk, myšlení a svět. R. Carnap a logický empirismus. Filozofie obyčejného jazyka jako reakce na logickou-syntaktickou analýzu jazyka (G. Ryle, P. Strawson, J. L. Austin, N. Malcom, J. A. Wisdom, F. Waismann). Pragmatické a behavioristické pojetí analýzy jazyka, myšlení a světa (L. Wittgenstein, G. Ryle. W. Quine, D. Davidson, N. Goodman, R. Rorty). Analytický esencialismus S. Kripkeho. Analytický funkcionalismus (H. Putnam, D. Lewis, D. Dennett, J. Fodor). Komunikační orientace analytické filozofie (J. L. Austin, P. Grice, J. Searle). Dělení současné analytické filozofie na filozofii jazyka, filozofii logiky a filozofii mysli.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni shrnout a vysvětlit poznatky z dějin analytického diskurzu ve filosofii a interpretovat jednotlivé systémy v kontextu minulého i současného myšlení. Znalost klíčových směrů analytické filosofie jim umožní hlubší vhled do problematiky nezbytný k efektivnímu studiu oboru.

Literatura

Analytická filosofie : první čítanka : texty. 2. vyd. Plzeň : O.P.S., 2005. ISBN 80-239-7107-7.Wittgenstein, Ludwig. Filosofická zkoumání. 2. upr. vyd. Praha : Filosofia, 1998. ISBN 80-7007-103-6.Orman Quine, Willard. Hledání pravdy. [b.v.]. Praha : Hermann & synové, 1994. Strawson, P. Individuá. Esej o deskriptívnej metafyzike. Tugendhat, Ernst; Wolf, Ursula. Logicko-sémantická propedeutika. [1. vyd.]. Praha : Petr Rezek, 1997. ISBN 80-86027-02-3.Searle, J. Mysl, tělo, stroj. Wittgenstein, Ludwig. Tractatus logico-philosophicus. 1. vyd. Praha : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1993. ISBN 80-85241-30-7.Russell, Bertrand. Zkoumání o smyslu a pravdivosti. Praha : Academia, 1975.

Požadavky

Seminární práce.

Garant

Mgr. Radek Schuster, Ph.D.