Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická tvořivost (KFI / DTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DTT - Technická tvořivost, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Předfilosofická a filosofická reflexe technické tvořivosti.2 Metafyzické, naturfilosofické, fyzikalistické, biologické interpretace tvořivosti.3-4 Filosofické a vědecké interpretace 19. století (E. Kapp, F. Bon, P. Engelmeier A. Espinas).5- 6 Filosofické interpretace 20. století (F. Dessauer, A. Koyre, L. Mumford, M. Heidegger, K. Jaspers, J. Ortega y Gasset, N. Berďajev) .7-10 Vědecké interpretace 20. století. Heuristické a algoritmické přístupy k technické tvořivosti (brainestorming, antibrainstorming, synektika, princip analogii, empatie, symbolické analogie, metoda otázek, morfologická analýza).11-12 Předpoklady a regulativní principy kreativity: role v základních etapách a rovinách kreativity ve vědě a technice.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni shrnout a zhodnotit základní myšlenky a problémy filozofie vědy a techniky. Rozšíří si svoje dosavadní znalosti této problematiky. Představí si filozofické pohledy na technickou tvořivost v jednotlivých obdobích historického vývoje. Uvedou do souvislostí myšlenky a systémy významných myslitelů, kteří ovlivnili vývoj techniky. Naučí se také pracovat s odbornými pojmy filozofie vědy a techniky.

Literatura

Boden, Margaret A. Dimensions of creativity. 1st ed. Cambridge : MIT Press, 1996. ISBN 0-262-52219-5.Demjančuk, Nikolaj. Filosofie a vědecké myšlení : proměna obrazu vědy v analytické tradici. Demjančuk, Nikolaj. O povaze vědy : věda v kulturních kontextech. Tondl, Ladislav. Technologické myšlení a usuzování : kapitoly z filozofie techniky. Praha : Filosofia, 1998. ISBN 80-7007-105-2.Arieti, S. Creativity: The Magic Synthesis. New York : Basic Books, 1976. Hanson, N. R. Patterns of Discovery. Cambridge : Cambridge University Press, 1958. Nickles, T. Scientific Discovery: Case Studies. Dordrecht : Reidel, 1978. Simonton, D. K. Scientific Genius: A Psychology of Science. Cambridge : Cambridge University Press, 1988. Boden, M. The Creative Mind: Myths and Mechanism. London : Weidenfeld and Nicolson, 1990.

Požadavky

Ústní zkouška z probíraných témat, která bude probíhat před komisí.

Garant

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.