Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epistemologie (KFI / EPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / EPF - Epistemologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přístupy k poznání: dogmatická, kritická a vědecká epistemologie (Platon, Aristoteles, Bacon, Descartes, Berkeley, Hume, Kant, Comte, Spencer, Mill, Mach, Russell, Carnap, Quine). Racionalismus, empirismus, sensualismus, konvencionalismus, intuicionismus, instrumentalismus, logický empirismus, falibilismus.Problémy moderní epistemologie. Víra a rozum. Mysl, vědomí, mozek.Teorie pravdy: korespondenční, koherenční, pragmatická, redundační, semantická.Nutnost, nahodilost, možnost, platnost. Problém indukce. Problém demarkace v dějinách a moderní epistemologii.Obraz poznání, racionality, vědy v moderní epistemologii. Racionalita v odlišných kulturních, historických a hodnotových kontextech.Jazyk a poznání (Carnap, Chomsky, Putnam, Quine). Víra a poznání (Hintikka). Experiment, pozorování, hypotéza, teorie v exaktních a humanitních vědách.Problémy vědeckého vysvětlení (C. Hempel, E. Nagel, C. Levi-Strauss).

Získané způsobilosti

Student získá ucelený přehled o tradičních přístupech k poznání. Zaměří se na problémy moderní epistemologie, na vztah víry a rozumu a otázky mysli, vědomí a mozku. Dále bude student řešit palčivé otázky demarkace v dějinném i moderním epistemologickém rámci.

Literatura

Demjančuk, Nikolaj. Filosofie a vědecké myšlení : proměna obrazu vědy v analytické tradici. Cassirer, E. Filosofie symbolických forem I., II. Praha, 1996. Popper, Karl Raimund. Logika vědeckého zkoumání. Demjančuk, Nikolaj. O povaze vědy : věda v kulturních kontextech. Descartes, René. Rozprava o metodě. 3. vyd., v Nakl. Svoboda 1. vyd. Praha : Svoboda, 1992. ISBN 80-205-0216-5.Feyerabend, Paul. Rozprava proti metodě. Vyd. 1. Praha : Aurora, 2001. ISBN 80-7299-047-0.Kuhn, Thomas S. Struktura vědeckých revolucí. Goldman, A. Epistemoligy and Cognition. Harvard, 1988. Locke, John. Esej o lidském rozumu. 1. vyd. Praha : Nakl. Svoboda, 1984. Russell, Bertrand. Logika, jazyk a věda. Praha : Svoboda, 1967. Demjančuk, Nikolaj; Profant, Martin,; Podhajský, Jiří. O povaze vědy : novokantovství. 1. vyd. Praha : Epocha, 2011. ISBN 978-80-261-0045-4.Demjančuk, Nikolaj. O povaze vědy: fenomenologie. Brentano, Franz. O původu mravního poznání : zlo jako předmět básnického zobrazení : Franz Brentano ; z něm. orig. přel. Miroslav Hartl, úvodní studii naps. Ján Pavlík. 1. vyd. Praha : Naše vojsko, 1993. ISBN 80-206-0360-3.Berkeley, George. Pojednání o základech lidského poznání. 2. vyd. Praha : Nakladatelství Svoboda, 1995. ISBN 80-205-0479-6.Carnap, Rudolf. Problémy jazyka vědy. Praha : Svoboda, 1968. Kant, Immanuel. Prolegomena ke každé příští metafyzice, jež se bude moci stát vědou. 2., upravené vyd. Praha : Svoboda-Libertas, 1992. ISBN 80-205-0310-2.Bolzano, Bernard. Vědosloví : pokus o zevrubný a převážně nový výklad logiky se stálým zřetelem k dřívějším zpracovatelům : výbor. 1. vyd. Praha : Academia, 1981. Hume, David. Zkoumání o lidském rozumu. 1. vyd. (v tomto překladu). Praha : Svoboda, 1996. ISBN 80-205-0521-0.

Požadavky

Zápočet: seminární práce. Zkouška je kombinovaná.

Garant

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.