Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika a teorie umění 2 (KFI / ETU2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / ETU2 - Estetika a teorie umění 2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky teoretické reflexe uměleckého díla a osobnosti umělce, Vitruvius a teorie architektury. Středověká estetika a teorie výtvarného umění (spor o zobrazování, opat Suger a jeho spisy o katedrále v Saint Denis), středověké technologické traktáty a topografie. Renesanční a manýristická estetika a teorie umění: osobnost umělce, nový obsah pojmu "umění" (Leone Battista Alberti, Giorgio Vasari), architektonické traktáty (Andrea Palladio, Sebastiano Serlio). Teorie umění v 16. a 17. století: životopisy umělců, emblematika a ikonologie (Caesare Ripa). Osvícenství: zrod klasického ideálu (Johann Joachim Winckelmann), umělecká kritika (Denis Diderot). Pozitivismus a rozvoj vědeckého studia umění v 19. století. Teorie umění ve 20. století: nové přístupy (Vídeňská škola dějin umění, Heinrich Wölfflin, Aby Warburg), současná teorie výtvarného umění. Česká estetika a teorie výtvarného umění v 19. a 20. století.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni prezentovat a porovnat významné estetické teorie 19. a 20. století. Zapamatují si klíčové osobnosti a témata oboru. Prohloubí si schopnost pracovat s filozofickými a uměnovědnými texty.

Literatura

Tři ze statí, zveřejněných elektronicky na webových stránkách předmětu (in: materiály k předmětu). Novák, Mirko. Česká estetika. Praha : Fr. Borový, 1941. Gilbert, Katharine Everett; Kuhn, Helmut. Dějiny estetiky. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury a umění, 1965. Henckmann, Wolfhart; Lotter, Konrad. Estetický slovník. Praha : Svoboda, 1995. ISBN 80-205-0478-8.Perniola, Mario. Estetika 20. století. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0213-X.Zuzka, Vlastimil. Umění, krása, šeredno: texty z estetiky 20. století. Praha : Karolinum, 2001. Foster, Hal. Umění po roce 1900 : modernismus, antimodernismus, postmodernismus. V Praze : Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-952-8.

Požadavky

Písemný test.Ústní zkouška - pohovor o přečtených textech.

Garant

Prof. PhDr. Jarmila Doubravová, CSc.

Vyučující

Mgr. Petra Hečková, Ph.D.