Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Četba francouzských filozofických textů2 (KFI / FIF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / FIF2 - Četba francouzských filozofických textů2, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce s vybranými texty francouzsky psané základní sekundární literatury z oboru filosofie nebo s pramennými texty z francouzských filosofických "čítanek". Texty se budou orientovat zejména na období francouzského osvicenství, francouzskou epistemologii nebo na francouzskou filosofii 2. poloviny 20. století. Konkrétní texty budou zveřejněny vyučujícím na začátku semestru v Courseware.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí práci s francouzsky psaným filozofickým textem. Naučí se v něm orientovat, analyzovat jej a interpretovat. Jsou schopni shrnout a vysvětlit klíčové pasáže textu a formulovat jeho hlavní myšlenky. zařadit jej do dobového kontextu a širších filosofických souvislostí. Dokážou vypracovat referát s použitím francouzsky psaných zdrojů sekundární literatury. Umí v pramenném francouzsky psaném textu vyhledat tezi a zrekonstruovat použité argumenty.

Literatura

Aktuální seminární texty budou. zveřejněny před zahájením výuky v Coursewaru. Bergson, H. Essai sur les données immédiates de la conscience. Paris : PUF, 2007. Pradeau, J.-F. Histoire de la philosophie. Paris : Seuil, 2009. Revel, J.-F. Histoire de la philosophie occidentale. Paris : Pocket, 2003. Desanti, J.-T. Introduction a la phénoménologie. Paris : Gallimard, 1994. LAVELLE, Louis. La philosophie française entre les deux guerres. BRENNER, Anastasios. Les origines françaises de la philosophie des sciences. Merleau-Ponty. Phénoménologie de la perception. Paris : Gallimard, 1976.

Požadavky

Zápočet: referát a písemný test. Zkouška ověřuje schopnost práce s textem, je kombinovaná.

Garant

Mgr. Miloš Kratochvíl, Ph.D.