Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knihovnické systémy (KFI / KS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / KS - Knihovnické systémy, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do teorie systémů, základní pojmy, základní procesy KS.2. Akvizice knihovního fondu - knihy, seriály, elektronické informační zdroje. Způsoby získávání dokumentů.3. Vstupní zpracování, příjem a evidence dokumentů.4. Obsahová a fyzická prověrka knihovního fondu. Revize.5. Přehled českých a zahraničních KS. Obecné zásady hodnocení KS. Trendy vývoje KS.7. Lanius a Clavius.8. KP WIN. ARL.9. Aleph. Nadstavbové nástroje nad KS - Metalib, SFX.10. T Series.11. Grantové systémy pro knihovny. Příprava projektů.12. Souborné katalogy - teorie, přehled českých a zahraničních SK.13. Závěrečné kolokvium.

Získané způsobilosti

Studenti budou chopni shrnout a vysvětlit základní znalosti budování knihovnického fondu v klasických i v automatických knihovních systémech. Získají přehled o vývoji automatizace knihoven v ČR i ve světě a stručně si představí některé významné systémy. Prozkoumají funkce knihovny, jakožto systému získávání, zpracování, uchování a poskytování informací.

Literatura

Pinkas, Otakar. Zpracování informačních fondů. Sešit 1. Praha : Oeconomica, 2002. ISBN 80-245-0447-2.www:http://texty.jinonice.cuni.cz/studijni-texty/stocklova-anna/stocklova_02.pdf/viewBratková, Eva. Databáze databází [online]. Praha : ÚISK FF UK, 2007. www: http://texty.jinonice.cuni.cz/studijni-texty/stocklova-anna/stocklova_03.pdf/viewBreeding, Marshall. Library Technoloy Guides. Manuály k automatizovanému knihovnímu systému KPWIN. Manuály k automatizovanému knihovnímu systému ARL. Manuály k automatizovanému knihovnímu systému Clavius. Manuály k automatizovanému knihovnímu systému TSeries. Manuály k programu ALEPH. Manuály k programu LANIUS.

Požadavky

Kombinovaná výuka - Zpracování průběžně zadávaných úkolů (výběr vhodných informačních pramenů na dané téma, zpracování projektu automatizace knihovnických procesů imaginární knihovny, aj.). Zkouška: Prokázání znalostí probírané látky ve formě ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Miloslava Faitová

Vyučující

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.PhDr. Miloslava Faitová