Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská filozofická terminologie (KFI / LTF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / LTF - Latinská filozofická terminologie, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Doklady probíraných gramatických jevů v konkrétních filosofických textech. Základy latinské gramatiky: deklinace substantiv a adjektiv; základní slovesné tvary (časování, časy, způsoby); modální slovesa, vybraná nepravidelná slovesa; stupňování adjektiv a adverbií; základní zájmena a jejich tvary; základy syntaxe. Rozdíly mezi klasickou, středověkou a humanistickou latinou. Ortografie.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základy latinské gramatiky, pochopí základní gramatické kategorie a naučí se je aktivně utvářet a používat. Pasivně si osvojí schopnost rozumět komplikovanějším větným strukturám. Dokáží se zorientovat v latinských textech a nalézt v nich pasáže, s kterými se seznámí v moderních překladech, aby je mohli samostatně ověřit a lépe pochopit.

Literatura

Kábrt, Jan. Latinsko-český slovník. 1. vyd. Voznice : Leda, 2000. ISBN 80-85927-82-9.Floss, K. - Nejschleba, T. Úvod do latinské filozofické terminologie a četby. Olomouc : FF UP, 2000. Novotný, František. Základní latinská mluvnice. 2. vyd., v nakl. H & H 1. vyd. Jinočany : H & H, 1992. ISBN 80-85467-91-7.Pražák, J. - Novotný, F. - Sedláček, J. Latinsko-český slovník. Praha : KLP, 1999. Bilíková, Eva. Přehled latinské mluvnice. Brno : MC nakladatelství, 2001. ISBN 80-238-9696-2.Bilíková, E. Přehled latinské mluvnice. Brno : MC nakladatelství, 1993. Shareika, H. Stručná gramatika latiny. Praha : Klett, 2007. Nechutová, J. Středověká latina. Brno : FF MU, 1995.

Požadavky

Zápočet: písemný test.

Garant

Doc. PhDr. Daniel Špelda, Ph.D.