Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika vědecké práce (KFI / MVF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / MVF - Metodika vědecké práce, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stylistická a formální stránka odborného textu; specifika filosofických textů; práce se zdroji: tištěnými, internetovými; rešerše literatury; diskuse a polemika ve vědecké práci; technika psaní odborných prací: název práce, volba tématu, vytvoření koncepce, struktura a kompozice práce; úprava psaného textu; zásady a normy práce s odbornou literaturou: citace, parafráze, plagiát.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní zásady metodiky vědecké práce a aplikují teoretické poznatky v konkrétních výstupech. Dále si studenti zapamatují a zautomatizují takové činnosti je správné vytváření citačních odkazů. Uvedou do souvislostí jazykové, stylistické a formální hledisko při práci s odborným textem. Zorientují se ve zdrojích primární i sekundární literatury. Srovnají různé podoby citací a parafrází textů a rozpoznají plagiát. Metodika bude procvičována na konkrétních textech. Studenti se také obeznámí s řadou pravidel, které se uplatňují v akademickém prostředí.

Literatura

Čmejrková, Světla; Daneš, František; Světlá, Jindra. Jak napsat odborný text. Praha : Leda, 1999. ISBN 80-85927-69-1.Sgall, Petr; Panevová, Jarmila. Jak psát a jak nepsat česky. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0871-5.Šesták, Zdeněk. Jak psát a přednášet o vědě. Vyd. 1. Praha : Academia, 1999. ISBN 80-200-0755-5.MEŠKO D. a kol. Akademická příručka. Osveta, 2006. ISBN 80-8063-219-7.Šanderová, Jadwiga; Miltová, Alena. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách : několik zásad pro začátečníky. Vyd. 1. Praha : SLON, 2005. ISBN 80-86429-40-7.Kuldová, Olga. Normalizovaná úprava písemností psaných strojem, nebo zpracovaných textovým editorem : komentovaná norma s ukázkami. 1. vyd. Praha : Fortuna, 1999. ISBN 80-7168-656-5.Šimek, D.; Kubátová, H. Od abstraktu do závěrečné práce: jak psát (a možná i napsat) závěrečnou práci ve společenskovědních oborech. Olomouc : Univerzita Palackého, Filozofická fakulta, 2002. ISBN 80-244-0435-4.

Požadavky

Zápočet: seminární práce a písemný test.

Garant

Doc. PhDr. Nikolaj Demjančuk, CSc.

Vyučující

PhDr. Jana Černá, Ph.D.PhDr. Martina Kastnerová, Ph.D.