Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Četba německých filozofických textů 1 (KFI / NIF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / NIF1 - Četba německých filozofických textů 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce se zvolenými německy psanými pramennými texty i sekundární literaturou týkajícími se význačných období německé filosofie - zejména Kantovy filosofie, německé klasické filosofie, vídeňského kroužku a fenomenologie. Konkrétní texty budou na začátku semestru zveřejněny v Courseware. Součástí výuky bude i knihovnická lekce v zahraničním oddělení SVK.

Získané způsobilosti

Student umí dohledat v německém textu citovanou pasáž a ověřit formální i věcnou správnost citace. V sekundární literatuře najde či ověří konkrétní faktografickou znalost. Umí vysvětlit základní německou filosofickou terminologii a charakterizovat její hlavní specifika. Umí k českému překladu v originálním textu dohledat příslušnou terminologii a ověřit adekvátnost i konzistenci jejího překladu.

Literatura

Aktuální seminární texty budou. zveřejněny před zahájením výuky v Coursewaru. Röd, Wolfgang. Der Gott der reinen Vernunft: ontologischer Gottesbeweis und rationalistische Philosophie. ISBN ISBN 978-3-406-58.Vorländer, Karl. Geschichte der Philosophie. Berlin : Gustav Kiepenheuer Verlag, 1932. svazky 1-9 (k dispozici v knihovně). Geschichte der Philosophie in Text und Darstellung. METZINGER, Thomas, ed. Grundkurs Philosophie des Geistes. Band 2, Das Leib-Seele-Problem. ISBN 978-3-89785-552-6.Brandi, M., Momenteau, B. Lesekurs für Geisteswissenschaftler. Texte und Übungen für Anfänger. München, 1995. ISBN 3-12-675360-4.HAASE, Frank. Philosophie des Gnomon: Anaximanders Medientheorie. ISBN 978-3-86736-055-5.Steenblock, Volker. Philosophishes Lesebuch. Von den Vorsokratikern bis heute. 2007. ISBN 978-3-15-018496-7.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na semináři, 2 referáty a písemné testy.

Garant

Mgr. Daniela Blahutková, Ph.D.