Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logika pro filozofii 1 (KFI / NLG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / NLG1 - Logika pro filozofii 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Logika jako věda. Výroková logika (syntax a sémantika výrokové logiky, normální formy a transformace, kalkul přirozené dedukce). Predikátová logika (syntax a sémantika predikátové logiky, prenexní tvar, skolemizace, logika tříd, logika relací, kalkul přirozené dedukce). Formalizace a logická analýza. Neklasické logiky (vícehodnotové logiky, intuicionistická logika, modální logiky, intenzionální logiky).Inovace tohoto kurzu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a statním rozpočtem České republiky. Projekt ESF OPVK reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0217 "ORGANON - Learning Management System (LMS) pro výuku logiky"

Získané způsobilosti

Kurz je zaměřen především na zvládnutí formálního aparátu moderní (predikátové a výrokové) logiky s důrazem na ovládnutí syntaxe moderní logiky a zvládnutí jednotlivých syntaktických operací a metod. Studenti vysvětlí základní principy formální logiky. Dokážou platnost úsudku ve výrokové a predikátové logice pomocí kalkulu přirozené dedukce. Formalizují věty přirozeného jazyka v jazyce predikátové logiky. Popíšou některé systémy neklasických logik.

Literatura

Štěpán, Jan. Klasická logika. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2001. ISBN 80-244-0254-8.Sousedík, Prokop. Logika pro studenty humanitních oborů. 2. rozš. vyd. Praha : Vyšehrad, 2001. ISBN 80-7021-509-7.Gaher, F. Logika pre každého. Bratislava : Iris, 1995. ISBN 80-967013-9-8.Kneale, William; Kneale, Martha. The development of logic. Oxford : Oxford University Press, 1984. ISBN 0-19-824773-7.Tarski, Alfred. Úvod do logiky a metodologie deduktivních věd. 2. vyd. Praha : Academia, 1969.

Požadavky

Zápočtový test, písemná a ústní zkouška.

Garant

Mgr. Ludmila Dostálová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ludmila Dostálová, Ph.D.Mgr. Ludmila Dostálová, Ph.D.