Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ohniska evropské architektury 1 (KFI / OEA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / OEA1 - Ohniska evropské architektury 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do terminologie. Pojmy sloh, styl, architektura. Základní názvosloví, úvod do dějin architektury, hlavní osobnosti a teoretické práce.2. Předpoklady evropské architektury: starověké stavitelství od neolitické Mezopotámie po egejskou civilizaci doby bronzové.3. Řecká architektura: hlavní témata a centra. Architektonické styly4. Římská architektura: technologické inovace, antický Řím5. Stavitelství křesťanské antiky mezi Konstantinem Velikým a Justiniánem6. Evropa v raném středověku7. Architektura Byzance a okrajových oblastí křesťanského světa8. Islámská architektura, architektura španělského chalifátu9. Evropská centra románské architektury10. Cluny a Clairvaux. Zrození gotické architektury: opat Suger a Saint-Denis11. Gotická architektura v Evropě12. Vývoj architektury v Českých zemích: od Velké Moravy po počátky gotiky13. Vývoj architektury v Českých zemích: vrcholná a pozdní gotika

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni shrnout a vysvětlit základní problémy evropské architektury. Studenti získají přehled o vývoji evropské architektury, hlavních centrech a osobnostech. Zorientují se v odborné terminologii a budou schopni samostatné práce s odbornou literaturou, včetně dalšího zhodnocení získaných poznatků. Díky seminární výuce se seznámí s vybranými architektonickými realizacemi.

Literatura

Benda, Klement. Dějiny českého výtvarného umění. Díl 1., část 1., Od počátků do konce středověku. Praha : Academia, 1984. Kalina, Pavel. Dějiny středověké architektury. 1. vyd. Praha : Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2006. ISBN 80-01-03132-2.Koch, Wilfried. Evropská architektura : encyklopedie evropské architektury od antiky po současnost. 1. vyd. Praha : Ikar, 1998. ISBN 80-7202-388-8.Kuthan, Jiří. Česká architektura v době posledních Přemyslovců : Města - hrady - kláštery - kostely. 1. vyd. Vimperk : Tina, 1994. ISBN 80-85618-14-1.Vlček, , P. Dějiny architektury pravěku a starověku. Praha, 2005. Ohler, Norbert. Katedrála : náboženství, politika, architektura, dějiny. Vyd. 1. Jinočany : H & H, 2006. ISBN 80-7319-040-0.Konečný, Lubomír Jan. Románská rotunda ve Znojmě : ikonologie maleb a architektury. 1. vyd. Brno : Host, 2005. ISBN 80-7294-171-2.Merhautová, Anežka; Třeštík, Dušan; Hobzek, Josef; Dragoun, Zvonimír. Románské umění v Čechách a na Moravě. 1. vyd. Praha : Odeon, 1983.

Požadavky

Zápočet: účast na jedné exkurzi, sepsání recenze odborného článku, seminární práce, písemný test z probíraných témat.

Garant

Mgr. Petra Hečková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Hečková, Ph.D.