Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Péče o kulturní dědictví v ČR (KFI / PKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PKD - Péče o kulturní dědictví v ČR, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj péče o památky v českých zemích, současná organizace státní památkové péče v ČR. Vývoj muzeologie a muzejnictví v českých zemích, nejvýznamnější muzejní instituce v ČR a v regionu (Národní muzeum, Národní galerie, Národní technické muzeum, Západočeské muzeum). Ostatní instituce spravující či uchovávající předměty kulturní povahy (Národní knihovna, Národní archiv). Právní předpisy v oblasti péče o kulturní dědictví (Zákon o státní památkové péči, Zákon o ochraně sbírek muzejní povahy). Specifika kulturního dědictví v ČR v evropském kontextu (kulturní krajina, zpřístupněné památkové objekty a jejich interiérové instalace). Památky světového dědictví UNESCO v ČR. Aktuální problémy a potenciál kulturního dědictví v ČR. Seminář: základy muzejnické práce, základy činnosti památkáře, obeznámení s tvorbou marketingového plánu kulturní instituce, zásadami koncipování výstavy a lektorského programu.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v systému péče o kulturní dědictví v České republice.

Literatura

Kesner, Ladislav. Marketing a management muzeí a památek. 1. vyd. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1104-4.Žalman, Jiří. Příručka muzejníkova II. V Praze: Asociace muzeí a galérií, 2006. Blažíček, O. J. Slovník památkové péče. Praha : Sportovní a turistické nakladatelství, 1962. Vajčner, J. Úvod do památkové péče. Praha : Institut pro místní správu, 2009. ISBN 978-80-86976-7.Stránský, Z. Úvod do studia muzeologie. 2. aktualizované a rozšířené vydání. Brno : Masarykova univerzita, 2000. ISBN 80-210-1272-2.

Požadavky

Z - plnění průběžných úkolů, seminární práceZk - ústní zkouška ověřující zvládnutí probrané látky

Garant

Mgr. Petra Hečková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Hečková, Ph.D.