Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přístupy k jazyku 1 (KFI / PKJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PKJ1 - Přístupy k jazyku 1, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná témata: Geneze současných přístupů: Jazyk, vztah myšlení a bytí, vztah k hraničním lingvistickým disciplínám. Jazyk rodný a cizí, současné tendence bi- a multilingvismu. Teorie řečové činnosti ve vztahu k jazykové fylogenezi a ontogenezi. Přirozené jazyky, jazyky umělé a formální, "hranice" jazykovědy. Vztah tradičních a moderních směrů: od historizujících, strukturních a funkcionalistických směrů k dnešku. Pražský lingvistický kroužek od počátků podnes; obdobné školy ve světě. Hraniční disciplíny lingvistiky (např. neuro-, psycho-/bio-, socio-, etnolingvistika aj.); generativisté.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni vyložit a srovnat různé přístupy k jazyku, dále ontogenezi a fylogenezi jazyka. Prezentují dějiny Pražského lingvistického kroužku a jeho přínos. Shrnou nejdůležitější hraniční disciplíny jazykovědy a jejich význam.

Literatura

Čermák, František. Jazyk a jazykověda : přehled a slovníky. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0154-0.Saussure, Ferdinand de; Bally, Charles,; Sechehaye, Albert; Riedlinger, Albert. Kurs obecné lingvistiky. 1. vyd. (v Academii). Praha : Academia, 1996. ISBN 80-200-0560-9.Doubravová, Jarmila. Sémiotika v teorii a praxi. Vyd. 1. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-566-0.Kořenský, Jan. Teorie přirozeného jazyka : Interdisciplinarita, aplikace, prognózy. 1. vyd. Praha : Academia, 1989. ISBN 80-200-0193-X.Černý, Jiří. Úvod do studia jazyka. Olomouc : Rubico, 1998. ISBN 80-85839-24-5.

Požadavky

Zápočet: přednesení práce promýšlející budoucí možné přístupy k jazyku.Zkouška: zvládnutí dosavadních přístupů k jazyku včetně metodologického zázemí a kontextu ve vědeckém paradigmatu.

Garant

Doc. PhDr. Milan Hrdlička, CSc.

Vyučující

PhDr. Martin Prošek, Ph.D.