Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Platón (KFI / PLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / PLT - Platón, Fakulta filozofická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Platón a platonismus. Interpretační tradice. Chronologie dialogů, periodizace. Stylometrika a počítačová analýza. Metody interpretace: dogmatické čtení, autonomie textu; proléptické čtení, retrográdní čtení, dramatické čtení, tragické čtení, strukturní analýza, rétorické čtení. Henologická perspektiva. Rané, tranzitivní, rétorické, vrcholné, dialektické a pozdní dialogy. Tübingenské čtení a nenapsané nauky.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v Platonově filosofii, která je fundamentem evropského myšlení. Umí používat současné metody interpretace a samozřejmě mají vhled do problémů antického odkazu jako celku.

Literatura

Guthrie W. K. C. A History of Greek Philosophy, Vol. II. Cambridge, 1965. Guthrie W. K. C. A History of Greek Philosophy, Vol. I. Cambridge, 1962. Guthrie W. K. C. A History of Greek Philosophy, Vol. III. Cambridge, 1969. Špinka Štěpán. Duše a krása v dialogu Faidros . Praha, 2009. ISBN 978-80-7298-390-2.Reale Giovanni. Platón. Praha, 2005. ISBN 80-86005-23-2.Paul Friedländer. Platon I. / II. Walter de Gruyter, Berlin & Leipzig, 1930. Gernot Böhme. Platons theoretische Philosophie. J. B. Metzler Stuttgart & Weimar, 2000.

Požadavky

Referát (možno nahradit kratší studií v rozsahu 5-10 stran) opravňuje k absolvování zkoušky; u zkoušky schopnost diskutovat na téma zpracované v referátu a zařadit jej do probrané látky.

Garant

Mgr. Kryštof Boháček, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kryštof Boháček, Ph.D.